Kalouskovy škrty v dopravě už dnes!

Praha - Na téma plánových úspor v rezortu dopravy, které navrhuje ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09), se zaměří nedělní pořad Partie na televizi Prima family. Debatovat o škrtech bude ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Kde ministr ušetří peníze a kde najde peníze na stavbu dálnic je zatím otázkou. Kalousek navrhuje zrušit Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), nelíbí se mu zde platy zaměstnanců. Ty jsou dvakrát vyšší než na ministerstvu dopravy. Zrušením této instituce se údajně ušetří až 260 milionů korun. Kvůli očekávanému nižšímu inkasu daňových příjmů a příjmu z pojistného na sociální zabezpečení chce vláda už letos zmrazit výdaje ve státním rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Aby se kabinetu podařilo udržet rozpočty s plánovanými schodky i v následujících dvou letech, mají proti současnému výhledu přijít úspory ve výši 42,4 miliardy, respektive 84,4 miliardy korun.

Horkým tématem diskuze bude i zvlněná dálnice D47. Problém je, že Stavební firma Eurovia CS se obrátila na rozhodčí soud, aby určil, zda byla stavba dálnice D47 v letech 2007 a 2008 řádně dokončena a předána Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Společnost Eurovia od počátku jakoukoliv vinu za nekvalitní ostravskou dálnici odmítá. Tvrdí, že vady nezpůsobuje odpad, ale chemické reakce strusky, kterou firma umístila pod dálnici podle platných norem.

V případě, že by se zvlněný úsek dálnice zboural, oprava by trvala tři roky.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek TV Prima

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy