Brno otevře Královopolský tunel, svou nejvýznamější dopravní stavbu

Brno - V pátek město otevře svou nejvýznamnější dopravní stavbu v moderní historii. Královopolské tunely za bezmála sedm miliard korun hlídají již od čtvrtka posílené hlídky městské policie, klíčovou stavbu velkého městského okruhu totiž doprovázely od samého začátku protesty části veřejnosti.

Královopolský tunel má zásadně ulevit dopravě v centru jihomoravské metropole. Někteří občanští aktivisté ale tvrdí, že rozsáhlé inženýrské dílo je zbytečně předimenzované a předražené. Části odpůrců se také podařilo předloni u soudu těsně před dokončením tunelu jeho stavbu na rok zablokovat. Aktivisté totiž kromě jiného uspěli se stížností na nadměrnou hlučnost v části stavby - projektanti pak museli dílo mírně upravit.Ruch panující v okolí tunelů neustal ani v posledních chvílích před jejich uvedením do provozu. V úterý se u jednoho z tubusů poprali dělníci se zástupcem Ředitelství silnic a dálnic, který přišel jejich práci potají zkontrolovat. Roztržku mezi aktéry nyní řeší dokonce policie.Královopolský tunel má však v Brně zřejmě daleko více příznivců než odpůrců. Dva měsíce před dokončením jej při dnu otevřených dveří přišlo navštívit 17 tisíc lidí. "Dokončení tunelů vítám. Zásadně mi zkrátí cestu přes město a zároveň o hodně odlehčí od provozu naší ulici," řekla agentuře Mediafax Zuzana Artimová, která bydlí v dopravou zahlcené Reissigově ulici uprostřed Králova Pole.Rozsáhlé inženýrské dílo na pomezí Králova Pole a Žabovřesk je veřejnosti známé spíše pod názvem Dobrovského tunely. Spojuje velké, lidnaté a tradiční městské čtvrti. Tunel má dva tubusy. První je dlouhý 1 237 metrů a vede pod Dobrovského ulicí. Druhý tunel má 1 258 metrů a leží o sedm desítek metrů jižněji.Územní rozhodnutí pro stavbu tunelů získal investor již v roce 2002. Ředitelství silnic a dálnic, které projekt financovalo, spustilo práce o čtyři roky později. Původně se po trase mělo jezdit již loni v prosinci, aktivisté ale dokázali stavbu zdržet.Kromě Královopolského tunelu se v pátek otevřou v Brně pro plný provoz i mimoúrovňová křižovatka, které se přezdívá Svitavská radiála a část Žabovřesky-mosty. "Cena všech tří staveb je bez daně z přidané hodnoty přibližně osm miliard korun," řekla agentuře Mediafax mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.První auta projedou tunely v pátek hodinu před polednem. Krátce předtím se uskuteční slavnostní otevření díla, účastní se jej politické špičky města i kraje.Živo v okolí tunelů je však již v předvečer jejich otevření. "Strážníci už museli poučit trojici řidičů, která nerespektovala dopravní značení a porušila zákaz vjezdu na dokončované silnice," řekla ve čtvrtek agentuře Mediafax mluvčí městské policie Denisa Kapitančiková. Vzhledem k rozsáhlosti stavby by podle ní měli řidiči pozorně sledovat dopravní značení nejen s ohledem na dopravní předpisy, ale také na správné řazení do odbočovacích pruhů.

Související

Více souvisejících

Brno doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy