Vyšší rodičovský příspěvek? Zjišťovali jsme víc

Diskuze o navýšení příspěvku na rodičovskou dovolenou hýbe vládní koalicí již několik měsíců. ČSSD poskytla informaci, že nejistotu ohledně legislativní úpravy chce ukončit. V koaliční vládě bude trvat na svém návrhu, jehož kontury pro EuroZprávy.cz vysvětlili zástupci ČSSD.

ČSSD se ve svém návrhu, kterým chce ukončit spekulace, vrací k původnímu návrhu, v němž mělo rozhodovat dosažení 4 let věku dítěte."Míra navýšení rodičovského příspěvku bude podle současného návrhu záviset na tom, kdy nejmladší dítě dosáhne 4 let věku a jak má rodina nastavenou měsíční výši dávky, přičemž maximální hranice čerpání dávky se odvíjí od předchozích příjmů," uvedla tisková mluvčí ČSSD Barbora Kalátová pro EuroZprávy.cz.

„Čerpání rodičovského příspěvku má i přes velkou míru flexibility svoje pravidla. Tímto způsobem je navýšení rodičovské samozřejmě koncipováno od začátku, není to tak, že by všichni měli dostat najednou 80 tisíc korun. Pravidla čerpání zůstávají stejná, chceme ale, aby ta pomoc byla co nejširší a největší,” popsala záměr ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Cílem návrhu je ukončit nejistotu, kterou zdlouhavé diskuze o podobě plánovaného navýšení provázejí. "Už máme jako ČSSD dost nejistoty, koho se bude týkat navýšení rodičovské. Hrozí, že se nezvýší nikomu. Proto 20. května Jana Maláčová vládě předloží návrh, který rodičovský příspěvek od 1. 1. 2020 zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc korun," napsal na Twitteru předseda strany Jan Hamáček.

Už máme jako @CSSD dost nejistoty, koho se bude týkat navýšení rodičovské. Hrozí, že se nezvýší nikomu. Proto 20. května @JMalacova vládě předloží návrh, který rodičovský příspěvek od 1. 1. 2020 zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc korun.

— Jan Hamáček (@jhamacek) May 12, 2019

Podle současného návrhu hrozilo, že rodiče dětí narozené i těsně před 1. 1. 2020 by nedosáhly ani na část z navýšeného rodičovského příspěvku. Materiál zaslaný EZ stranou vysvětluje přístup pomocí následujícího příkladu:  

"Nastavené čerpání do 3 let věku dítěte, dítě dosáhne věku 3 let v březnu 2020. Rodič čerpá měsíčně 7 100 Kč. Rodič může dle předchozích příjmů (70 % Denního vyměřovacího základu (DVZ) navýšit čerpání max. na 12 000 Kč měsíčně. Rodič od účinnosti novely zákona výši dávky nezmění a bude nadále čerpat 7 100 Kč měsíčně, celkovou navýšenou částku 300 000 Kč vyčerpá v únoru 2021. Rodič od účinnosti novely zákona výši dávky změní na 12 000 Kč měsíčně, celkovou navýšenou částku 300 000 Kč vyčerpá v září 2020," uvádí se v části chystaného návrhu.

Jaká však dopadnou složitá koaliční jednání není zcela jasné.  

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek ČSSD sociální politika Jana Maláčová (ČSSD) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy