Kalousek se znovu chystá na důchody? Do voleb opět připraví reformu

Miroslav Kalousek (TOP 09) zareagoval na dnešní plánované jednání sněmovny ve věci navyšování důchodů od příštího roku. Bývalý ministr financí, který se podílel na posledním pokusu o důchodovou reformu z roku 2013 sdělil, že chystá novou reformu penzijního systému.

Důchodová reforma, která vstoupila v platnost 1. 1. 2013, byla tehdejší vládní koalicí vedenou premiérem Petrem Nečasem prosazena i navzdory odporu opoziční ČSSD.

V následujících volbách ČSSD zvítězila a hbitě reformu zrušila. Varovné signály hrozící nestabilitou českého rozpočtu z důvodu stárnutí populace, tak dosud nemají žádné řešení. Pokud nedojde k úpravě současného systému penzí zvednou se náklady na důchody o 200 miliard korun ročně v roce 2030.

Současná vládní sestava, však radikální změny nechystá a zaměřuje se na valorizaci penzí, která zlepšuje každodenní situaci penzistů, ale kolaps státního rozpočtu neřeší.

"Penzijní systém je bez reformy dlouhodobě neudržitelný. Vláda slíbila reformu ve svém programovém prohlášení, ale nemá ani odbornou kompetenci, ani politickou odvahu. Připravíme vlastní verzi, která bude pilířem našeho volebního programu," upozornil na situaci poslanec Kalousek na svém twitterovém účtu.

Penzijní systém je bez reformy dlouhodobě neudržitelný. Vláda slíbila reformu ve svém programovém prohlášení, ale nemá ani odbornou kompetenci, ani politickou odvahu. Připravíme vlastní verzi, která bude pilířem našeho volebního programu. https://t.co/TmJrlJcPDp

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) July 10, 2019

Bývalý ministr financí, který se na poslední reformě penzí výrazně podílel, zkritizoval neochotu vlády, zabývat se budoucím problémem a ohlásil, že téma důchodů bude tématem strany pro příští volby.

Nicméně i současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) není se současnou situací spokojená. Na volebním sjezdu dokonce porovnala současnou situaci s dobou, kdy byl ministrem financí právě Miroslav Kalousek.

„Když se podíváme na poměr našeho průměrného důchodu k průměrné mzdě, tak je to dnes osmatřicet procent. Víte, že i za Kalouska měli naši senioři více? A proto si myslím, že jako sociální demokracie těch devět set průměrného navýšení musíme prosadit,“ uvedla na posledním sjezdu sociálních demokratů Maláčová. Důchodci totiž podle statistiky, i přes navyšování penzí mírně přesahující zákonnou valorizaci, reálně ve vztahu k platům nebohatnou.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek penzijní reforma Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy