POZOR: Nefunguje vám zvonek, přijdete o nemocenskou

Praha - Pravidla pro nemocenskou se zpřísňují a vláda hledá možnosti, jak si víc došlápnout na ty, kteří ji zneužívají. Nově si všichni budou muset pořádně označit místo pobytu při dočasné pracovní neschopnosti. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Od začátku roku 2012 má začít platit novela zákona o nemocenském pojištění, kterou již schválila vláda. Ta mění pravidla pro čerpání nemocenské a hlavně sankce. Nemocný bude muset více spolupracovat s kontrolory."Často se stává, že kontrolor ze správy sociálního zabezpečení není schopen identifikovat místo pobytu člověka, kterého jde zkontrolovat," cituje Aktuálně.cz vysvětlení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).Proto novela navrhuje, aby člověk musel "poskytnout nezbytnou součinnost k provedení kontroly, zejména označit potřebnými údaji místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti tak, aby bylo možné tuto kontrolu provést."To znamená, že pokud jste na nemocenské, musíte mít dobře označené dveře, aby vás kontrolor našel. A nově nebudou platit ani výmluvy na to, že jste tvrdě spali a neslyšeli zvonek, případně že vám zvonek nefunguje. Při žádosti o neschopenku můžete požádat lékaře, aby na ni připsal i vaše telefonní číslo.Kontroloři si totiž často stěžují, že se lidé vymlouvají právě na zvonky - a dokázat, že tvrdě nespíte nebo zvonek nefungoval, je složité. Proto tuto změnu vítají především oni."Samozřejmě že nezvoníme jen jednou, ale zkoušíme to víckrát, případně se snažíme o kontakt i dalšími možnými způsoby. Na místě kontroly navíc zůstáváme několik minut, případně se ještě vracíme," řekl pro server jeden z kontrolorů, který nechtěl být jmenován.Zato odbory jsou proti. Tvrdí, že nemocný o nefunkčnosti zvonku nemusí vědět a nemusí ji zavinit on. A kvůli svému onemocnění může být ve stavu, kdy není schopen zvonek opravit.Ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému se zase nelíbil požadavek, aby dotyčný označil své dveře jménem a příjmením. "Nedomnívám se, že pro toto opatření existuje rozumný důvod. Žádný jiný zákon, a to ani předpisy z oblasti úpravy evidence obyvatel a hlášení pobytu, neupravuje povinnost fyzické osoby označit místo pobytu svým jménem a příjmením," cituje ho Aktuálně.cz.Na jeho výtku ministerstvo práce přistoupilo a požadavek změnilo tak, že člověk musí místo svého pobytu označit "potřebnými údaji".Pokud tedy nově porušíte pravidla a kontrolor vás nezastihne, můžete přijít o část nemocenských dávek nebo i o celé - a to až na 100 dní od prohřešku. Naopak už by vám neměla hrozit desetitisícová pokuta, jíž mohla správa sociálního zabezpečení ukládat dosud.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek: ÚZIS zpracovává analýzu ke zneužívání nemocenské

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovává analýzu k tomu, zda lidé zneužívají sociální dávky a nemocenskou. První výsledky by měl mít v dubnu. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdravotnímu výboru by chtěl analýzu představit v květnu.
Senát ČR

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného a příspěvek pro lidi v karanténě

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného kvůli koronavirové epidemii. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Podpora navíc obecně vzroste o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Vyplácet se bude zpětně od začátku listopadu, rozhodla dnes horní komora. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

nemocenská zákoník práce

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 28 minutami

před 44 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Kyjev představil novou tvář. Za ministerstvo bude mluvit umělá inteligence

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny představilo ve středu svou novou mluvčí, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence (AI). Mluvčí s jménem Viktoria ŠI má za úkol zprostředkovávat informace o konzulárních službách jménem resortu diplomacie.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy