Péčujete o osobu blízkou? Možná nedostanete důchod

Praha - Pacienti s Alzheimerovou chorobou nemají v Česku tak dobrou péči, jak by to bylo možné a podporováno není ani rodinné okolí, pokud se o pacienta rozhodne postarat, tvrdí Česká alzheimerovská společnost. Novinářům to v úterý řekla její předsedkyně Iva Holmerová.

"Limity péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou se projevují například v tom, že i když vědecké studie prokázaly, že antipsychotika nebo neuroleptika výrazně zhoršují průběh nemoci, jsou českým pacientům stále hojně podávána. Děje se tak zejména v ústavních zařízeních," podotkla Holmerová.Ústavní pacienti se také podle společnosti hůře dostávají ke kognitivům, tedy specializovaným lékům na povzbuzení mozkové činnosti.Společnost poukázala i na nedostatečnou podporu lidí pečujících o osoby nemocné Alzheimerem nebo jinou formou demence. "V Česku je zhruba 130 tisíc lidí s demencí, o které se stará okolo 300 tisíc rodinných příslušníků. Rodinné péče se dostane zhruba 80 procentům pacientů. Tito rodinní pečující však nejsou jakkoli oceněni," podotkla Holmerová.O svých zkušenostech s péčí o matku s Alzheimerovou chorobou hovořila i Zdenka Mitýsková z Ostravy. "Jediné, co jsem se před 15 lety od lékařů dozvěděla, bylo to, že sama péči jistě nezvládnu a bude jen rozumné dát maminku do ústavu. To jsem ale odmítla, takže mne čekaly roky zkoušení a samostudia," popsala Mitýsková. Zároveň poukázala i na to, že ačkoliv je péče o bližního namáhavou nepřetržitou prací, bude mít problém vůbec získat důchod.Roky péče o rodinného příslušníka se totiž do něj započítávají jen zčásti. "Přitom já jsem státu ušetřila opravdu moc peněz, které by stála péče o maminku v ústavu. V prvních letech jsem nedostala žádný příspěvek na péči a i nyní byly dávky poloviční," podotkla pečující žena.Geriatrička Božena Jurašková upozornila zase na stávající snahy o transformaci lůžek akutní péče na lůžka péče dlouhodobé. "Ve stávající podobě jde o potěmkinovské přemalování dosavadních nemocničních oddělení na oddělení krátkodobé hospitalizace a lůžka následné péče. To vše se stejným personálem a stejným primářem. Nejde tedy o systémovou a hloubkovou změnu," podotkla Jurašková.Následná péče o dlouhodobě nemocné pacienty by také podle ní měla respektovat potřeby pacientů i svou odborností. "Nyní toho ale svědky nejsme, protože závazné opatření České lékařské komory vést třeba léčebnu dlouhodobě nemocných i plastickému chirurgovi. To nás vrací v péči o dlouhodobě nemocné o řadu let zpět," řekla Jurašková.

Související

Ilustrační fotografie.

Počet lidí léčených s Alzheimerovou nemocí se za deset let zdvojnásobil

Počet lidí, kteří se v Česku léčí s Alzheimerovou chorobou, se za posledních deset let více než zdvojnásobil. Loni se podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) léčilo s touto nemocí 68.120 lidí. Odborníci ale upozorňují, že onemocnění zůstává u velké části pacientů neodhaleno a bývá zaměňováno za náladovost, nešikovnost či jiné projevy stáří.

Více souvisejících

alzheimerova nemoc důchody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy