Odbory Drábkovi: Chceme zpět starý systém vyplácení dávek! Drábek: To nejde

Praha - Kvůli problémům s vyplácením sociálních dávek vyzval v pátek Odborový svaz státních orgánů a organizací ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), aby se stát vrátil k systému, se kterým pracovaly úřednice na úřadech práce do konce loňského roku. Ministerstvo je ale proti.

Odbory se zatím s MPSV dohodly, že Drábkův úřad připraví společně s generálním ředitelstvím úřadu práce plán na odstranění nedostatků současného systému vyplácení dávek, aby mohl ve upravené podobě fungovat bez potíží od dubna."Dohodli jsme se, že do 10. února ministerstvo práce ve spolupráci s generálním ředitelství zpracuje harmonogram, aby byly nejpozději do konce března největší nedostatky odstraněny tak, aby mohl být od dubna nastartován běžný systém pracovních podmínek všech zaměstnanců úřadu práce," uvedl Jan Rovenský, předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací.Dodržování harmonogramu má průběžně kontrolovat zvláštní sedmičlenná skupina složena z podnikového výboru úřadu práce a zástupců MPSV.Odboráři ze svazu státních orgánů a organizací se v pátek sešli se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), aby projednali situaci kolem vyplácení dávek na úřadech práce, které v lednu zachvátil chaos. Úředníci sloužili často i víkendové směny, aby lidé dávky dostali."Požadujeme, aby došlo k přechodu zpět na původní systém, který fungoval do 31. 12. loňského roku, a nový systém byl spuštěn až v případě, že bude plně funkční," prohlásil před novináři Rovenský.Návrat ke starému systému navíc odbory doplnily ještě o několik požadavků. Rovenský řekl, že odboráři budou trvat na tom, aby nebyli postihováni úředníci, kteří při lednovém vyplácení dávek udělali chybu. Odboráři také vyzvali Generální ředitelství úřadu práce, aby přehodnotilo počty zaměstnanců jednotlivých poboček úřadu práce, které jsou v regionech s nejvyšší nezaměstnaností.Další požadavek odborů se týká odměn pro úředníky. Rovenský uvedl, že by měli dostat zaplaceno za přesčasy a víkendové služby, ale ne penězi, které už pro ně stát schválil na rok 2012.Proti návratu k původnímu systému vyplácení dávek na společné tiskové konferenci s odbory vystoupil náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka. Nový systém podle jeho slov pracuje dobře, pouze úřady práce čelily v lednu extrémnímu počtu žádostí, ke kterému už v dalších měsících nedojde."Přejít zpět na starý systém nemůžeme ze dvou důvodů. Je to spojené s velikými náklady a navíc bychom se vrátili k systému, jehož dodavatel byl značně nespolehlivý," oponoval náměstek pro zaměstnanost a trh práce.Situace kolem nového systému vyplácení dávek vygradovala před několika kdy požadavkem třinácti úřadů práce na odvolání ministra Drábka. Úřadům vadí, že šéf MPSV nastalou situaci zlehčuje. Ministr však kritiku úředníků odmítl.Podle Drábka ukazují čísla jasně na to, že bylo vyplaceno 98 procent všech lednových dávek.

Související

Více souvisejících

Sociální dávky Jaromír Drábek Odbory

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy