Stačí heslo jak ze školky a víte, kolik bere soused na podpoře

Praha - Ochrana dat v novém systému vyplácení dávek, který prosadil ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), je nedostatečná. Do databáze žadatelů, jež je plná citlivých dat, se dostane v podstatě kdokoli a z jakéhokoli počítače, informuje v pondělním vydání deník MF DNES.

V databázi jsou rodná čísla, adresy, údaje o předchozím zaměstnání, příjmech i důvodech výpovědi. Všechna data jsou chráněna jen heslem. Naprostým standardem přitom bývá, že je možné se do systému připojit pouze z vyhrazených počítačů či s čipovou kartou.MF DNES se dostala z redakčního počítače s primitivním heslem s posloupností čísel, jaké by nikomu žádná banka nedovolila dát si ani jako PIN k platební kartě, do testovací verze žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Stejně chráněná, tedy pouze heslem, je i "ostrá" databáze. Během ledna navíc na jedno heslo pracovala řada lidí a někdy i ze svých osobních počítačů z domova.Ve starém systému se k údajům o příjemcích dávek dostal jen ten, kdo seděl na úřadě práce, a data byla chráněna nejen heslem, ale i nepřenosnou čipovou kartou. Podle ministerstva je současné zabezpečení v pořádku, uvádí MF DNES.Velkým průšvihem podle MF DNES navíc je, že v testovací databázi jsou nahrané pravé údaje konkrétních lidí, včetně rodných čísel, důvodů, proč byli propuštěni z práce, adres či vyplacených podpor.

Související

Více souvisejících

Sociální dávky ministerstva

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy