Veronika Vrecionová: Světový den vody

Praha - "Stále četnější výkyvy počasí na celém světě, ale i u nás, mají jednoho společného jmenovatele – vodu. Buď je vody příliš mnoho a lidé čelí riziku větších či menších povodní, nebo je vody příliš málo, a společnost řeší rizika následků sucha. Obojí jsme na území ČR jen v posledních třech letech zažili (povodně v roce 2013, sucho v roce 2014 a hlavně 2015) a zažívat budeme jistě i v letech následujících," píše v komentáři, který má k dispozici server EuroZprávy.cz, expertka ODS pro zemědělství a rozvoj venkova Veronika Vrecionová.

Proto je výzvou pro nás všechny uvedená rizika minimalizovat. Voda se i u nás postupně stává významnou strategickou surovinou.

K tomu, abychom se mohli suchu nebo povodním efektivněji bránit, je třeba lépe porozumět procesům, které probíhají v přírodě. Musíme poskytnout větší prostor pro názory odborníků, kteří se vodou dlouhodobě zabývají. Letos se díky dostatku dešťových srážek a nakonec i sněhu podařilo zřejmě odvrátit hrozbu sucha a deficitu podzemních vod z loňského roku. Tím se ale nesmíme nechat ukolébat.

Hlavním problémem naší země, jak dnes už většina lidí ví, je neschopnost krajiny zadržovat vodu, což vede jak k rizikům sucha, tak povodní. I samotné ministerstvo zemědělství nedávno oficiálně přiznalo, že vodní erozí je ohroženo ne 50 procent, ale již dvě třetiny zemědělské půdy, což dokazuje, že se stav naší krajiny zhoršuje. Rostou tak rizika ohrožení majetků obecních i soukromých.

Je to ale právě ministerstvo zemědělství, která má v rukou zásadní nástroje na snížení těchto rizik. Mluvím o nastavení podmínek zemědělského hospodaření tak, aby se rizika vodní i větrné eroze snížila. Odborníci říkají, že pokud přistoupíme ihned ke správnému způsobu hospodaření na zemědělské půdě, zvýšíme okamžitě schopnost krajiny zadržovat vodu až o 40% (rozčlenění krajiny, méně chemických hnojiv, co nejvíce přirozených přírodních prvků v krajině – větrolamy, remízky, mokřady). Je třeba zajistit, aby na polích zůstávala nejcennější svrchní část zeminy. Bohužel je třeba konstatovat, že politika současného vedení ministerstva problémy naší krajiny, a tím i zemědělství a venkova dále prohlubuje, protože je zaměřena především na podporu průmyslového zemědělství, které krajinu poškozuje. Za sebe i ODS musím konstatovat, že s takovým pojetím kategoricky nesouhlasíme, což není nic proti zemědělcům jako takovým, ale proti úředníkům ministerstva zemědělství.

Letošní Světový den vody má jako motto „Voda a pracovní místa", což ve své podstatě odpovídá tomu, o čem tu hovořím – bez vody, ale i s příliš velkým množství vody, není možné podnikání na venkově. Snažme se proto, abychom měli vodu v přiměřeném množství i kvalitě a abychom vodě lépe porozuměli. Právě Světový den vody k tomu poskytuje mnoho příležitostí v rámci doprovodných akcí k této oslavě, které pořádají vodohospodářské společnosti nebo třeba státní podniky. Při těchto akcích má každý, kdo o to stojí, příležitost pohovořit si s odborníky a zeptat se jich na to co jej zajímá. Kdo má čas a chuť, měl by tuto příležitost využít.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Veronika Vrecionová (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy