Krádeže kovů už netáhnou. Platí se málo a jenom na účet

Praha - Je to rok, co začala platit vyhláška o tom, že se kovy nesmí vykupovat za hotové. A podle ministerstva životního prostředí byla úspěšná, množství krádeží kovů se snížilo o 75 procent.

Pro nepoctivé ale i poctivé prodejce se sběr kovu nevyplatí také kvůli tomu, že se radikálně snížila výkupní cena a řada výkupen kovu musela zavřít. Krádeže vík kanálů, kilometrů kabelů, kovových nádrží nebo třeba svodidel byla přitom ještě před rokem naprosto běžná věc- dnes je to stále vzácnější jev.

"Podle oficiálních policejních statistik se za rok podařilo plošně v celé republice v této oblasti snížit kriminalitu o padesát někde dokonce o sedmdesát procent," pochvaluje si Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Na jaře 2014 řešili policisté více než 3600 krádeží kovových věcí. Loni to bylo téměř o polovinu méně a letos je množství nahlášených krádeží opět nižší. Ve výkupnách kovů v lidé už na ruku za kov nedostávají žádné peníze, ale chodí jim na účet.

Například v Turnově si tento systém majitel výkupny pochvaluje a je s posíláním peněz na účet zákazníků spokojený. Sice mu jich ubylo, ale spíše těch, kteří se ke kovu patrně nedostali poctivě. "Co sem chodili ti sociálně slabší, třeba s adresami na městském úřadě, tak když jsme jim poslali složenku i tam, tak jim peníze nedali, protože jim stáhli trochu dluh," popisuje své zkušenosti Martin Krejčí, majitel sběrny kovu v Turnově.

Jenže vyhláška není to jediné, proč se kradení kovů už nevyplácí. Výkupní cena se během roku snížila ze čtyř na jednu korunu. Kvůli úbytku zákazníků musely některé výkupny kovu zavřít. Například ve Šternberku na Olomoucku a v dalších přišli lidé o práci. "Po zpřísnění zákona jsem přišel o práci. Lidé přestali jezdit kvůli bezhotovostnímu placení," potvrdil bývalý zaměstnanec sběrny v Olomouci. Ministr životní prostředí chce ale v oblasti výkupu kovů ještě přitvrdit.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) sběrny krádeže

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy