Pravidla pro národní parky? Zmatek, poslanci podávají protichůdné návrhy

Praha – Poslanci se vyjadřují k vládní předloze týkající se čtyř českých národních parků. Návrhy úprav se už objevují ve sněmovním systému, problémem však je, že některé jsou úplně protichůdné. Sněmovna ale bude při závěrečném schvalování normy hlasovat jen o těch, k nimž se poslanci přihlásí ve druhém čtení. Toto kolo projednávání předlohy dolní komora dosud nedokončila.

Jednat se bude o změně pravidel pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Občanský demokrat Jan Zahradník chce například zrušit ustanovení, která by podle něho vedla k bezzásahovosti v nejcennějších, takzvaných přírodních zónách parků. Lidovec Jiří Junek naopak navrhuje, aby zákon od počátku zakotvil nejnižší možnou rozlohu těchto přírodních zón.

I když se má předloha vztahovat na všechny národní parky, nejvíce diskuzí se vede o Šumavě. Jihočeský poslanec Zahradník navrhuje vypustit pasáž, podle které je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i „zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů". To podle něj v podstatě znamená bezzásahovost. Zahradník naopak chce, aby i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy „za účelem ochrany, obnovy a podpory ekologické stability lesních ekosystémů", což by zahrnovalo třeba boj proti kůrovci.

Naopak Junkův návrh předpokládá, že přírodní zóna by musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let.

Junek poukázal, že v současnosti se například péče Národní park Šumava mění s každým ministrem životního prostředí a novým ředitelem národního parku. I proto by podle něj měly být stanoveny základní mantinely pro rozlohu a rozšiřování přírodní zóny v jednotlivých národních parcíchstanovit zákonem. Chce taky, aby nejvíce chráněné přírodní zóny nebylo do budoucna možné přeřazovat do méně cenných zón.

Junek taky chce, aby stát by nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky a aby se současné plochy určené pro možnou zástavbu směly rozšiřovat jen v takovém veřejném zájmu, který převažuje nad ochranou přírody. Zahradník naopak požaduje zrušení předkupního práva státu i k pozemkům, které je možné podle územního plánu obcí zastavět, nejen k těm, které jsou v již zastavěném území. Občanský demokrat Petr Bendl navrhuje zrušit předkupní právo státu na pozemky v národních parcích, v rezervacích a na územích přírodních památek úplně.

Související

Richard Brabec

Národní park Šumava bude mít nově čtyři zóny, ministr Brabec podepsal vyhlášku

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava, platit bude od 1. března. Uvedl to dnes na twitteru. Park bude rozdělen do čtyř sekcí s různým režimem ochrany. Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Nahradí současné členění, která má tři zóny. Jihočeský kraj, který měl k vyhlášce připomínky, rozhodnutí ministerstva nepřekvapilo.

Více souvisejících

Národní park Šumava Poslanecká sněmovna Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy