Ochránci zvířat vtrhli na brněnské výstaviště. Chovatelé se smáli, aktivistka málem skončila s ohlávkou

Brno - Na brněnské výstaviště se konají veletrhy pro zemědělce. Vystaveny jsou i stovky zvířat, největší zastoupení má masný skot. Proti tomu dnes protestovala skupina 50 aktivistů. Někteří chovatelé se jim snažili vysvětlit své názory, jeden se pokusil nasadit demonstrantce ohlávku.

"Národní výstava hospodářských zvířat je pro nás symbolem a oslavou celého živočišného průmyslu, kterému říkáme důrazné ne. Myslíme si, že hlavně ve vyspělých zemích není vůbec potřeba zneužívat zvířata pro jídlo, chuť, zábavu, prostě pro jakýkoliv lidský požitek. Zvířata mají být svobodná," řekla ČTK Ester Burkertová z pořádajících iniciativ 269life a Kolektiv pro zvířata.

Iniciativa 269life protestuje po celém světě, je známá svými naturalistickými scénami:

Část aktivistů se nejdřív vydala přímo do veletržního areálu, kde v tričkách s rudými skvrnami tiše protestovali při hodnocení vystavených zvířat. Hlavní část protestu se pak odehrála před výstavištěm, kde návštěvníci museli projít špalírem aktivistů s transparenty a fotografiemi dokládajícími utrpení zvířat v živočišném průmyslu.

Podle aktivistů vychází zneužívání zvířat pro lidské potřeby ze stejného pocitu nadřazenosti, z něhož se v minulosti zrodilo otrokářství či genocidy. "Zvířata jsou inteligentní a cítící bytosti, které mají hodnotu samy o sobě, jejich hodnota se neodvíjí od chuti masa, objemu mléka, které mohou vyprodukovat, nebo kvality vlny," uvedla organizátorka Anna Kupcová.

Podle Davida Lipovského z Českomoravské společnosti chovatelů mají zvířata na výstavišti skvělé podmínky. "Jsme v klimatizovaném pavilonu, máme speciální povrch pod zvířaty, který neklouže, jsou nádherně podestlána, mají neustálý přístup k vodě, jsou výborně krmena, opečovávána, aby se neušpinila," řekl.

Názory protestujících označil za radikální. Dospělí mají podle něj právo volby, jak se budou stravovat, nicméně člověk je všežravec a přinejmenším děti v době růstu potřebují přijímat i živočišné bílkoviny.

Související

Více souvisejících

Dobytek (skot) veletrhy brno týrání zvířat Brno

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy