Evropská závislost na intenzivním modelu živočišné výroby, známém jako velkochov, přináší nejen hospodářské výzvy, ale i vážné důsledky pro životní prostředí, společnost i veřejné zdraví. Autoři Lourenzo Fernández-Prieto a Daniel Lanero Táboas z Univerzity v Santiagu de Compostela v nedávno zveřejněné analýze upozorňují, že Evropa musí přehodnotit svůj přístup ke živočišné výrobě, pokud chce zabránit dalším krizím a zajistit udržitelnou budoucnost.
Krize vyvolaná obchodními cly zavedenými administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa upozornila na slabiny mezinárodního obchodu. Mezi nejvíce ohrožené produkty patří sója a kukuřice – klíčové suroviny pro výrobu krmných směsí v Evropě. Tyto plodiny se dovážejí v obrovském množství a tvoří páteř evropského systému velkochovu.
Tento model má sice výhody v podobě levného a dostupného masa, vajec a mléka, ovšem za cenu hlubokých ekologických a sociálních otřesů. Počátek industrializace živočišné výroby v Evropě sahá do období poválečné obnovy, kdy se státy inspirovaly americkým konceptem „zemědělské modernizace“ jako součástí Marshallova plánu.
Od 50. let 20. století začala prudce růst poptávka po živočišných produktech. Reakcí byla industrializace zemědělství, která vedla k větším dovozům krmných směsí a následnému zemědělskému obchodnímu deficitu. Tento posun zásadně proměnil evropské venkovy – malí a střední farmáři byli vytlačeni a nahradili je velcí průmysloví producenti.
Autoři připomínají, že vývoj evropského zemědělství ve 20. století lze rozdělit do dvou etap: období organického zemědělství mezi lety 1870–1930 a následné období vědecké modernizace po roce 1945, které přineslo nejen technologický pokrok, ale i dnešní ekologické a zdravotní krize.
Velkochovy přinesly automatizaci dojení, umělé oplodnění, intenzivní krmení a specializované chovy. Tato technologická revoluce však měla i temnou stránku – vyžadovala vysoké investice, zničila menší farmy a způsobila rozsáhlé ekologické škody. Nadměrné využívání vody, problémy s likvidací odpadu, závislost na fosilních palivech či odlesňování – to vše jsou přímé důsledky tohoto modelu.
Obavy veřejnosti ještě zesílily kvůli zdravotním krizím, jako byla epidemie nemoci šílených krav v 90. letech nebo ptačí chřipky na počátku nového tisíciletí. Tyto události odhalily, jak nebezpečný může být průmyslový model pro zdraví spotřebitelů.
Zásadním problémem se ukázalo být i nadužívání antibiotik jako růstových stimulátorů, což vedlo k nebezpečnému nárůstu antibiotické rezistence. Některé státy, například Švédsko a Velká Británie, proto tyto látky omezily již na začátku 21. století a v roce 2006 je zakázala celá Evropská unie.
Autoři článku rovněž připomínají, že Evropa má historickou alternativu. Ještě před druhou světovou válkou byly běžné modely organicky ukotvené živočišné výroby založené na propojení půdy, chovu a místní komunity. V těchto regionech fungovaly silné zemědělské družstva, která dokázala technologii využívat ve prospěch farmářů a ne jen nadnárodních korporací.
Klíčem k těmto systémům byla spolupráce vědy, občanské společnosti a institucí. Vznikl tak model zemědělství, který byl nejen efektivní, ale i udržitelný a odolný. Dnešní výzvou je právě rozhodnutí, zda se Evropa bude nadále spoléhat na dovoz krmiv a vysokou energetickou náročnost, nebo zda obnoví principy udržitelného a místně zakořeněného hospodaření.
Evropa tak stojí před zásadní křižovatkou. Zda bude pokračovat v cestě intenzifikace s riziky, která už zná, nebo se navrátí k osvědčeným modelům, jež propojují zemědělství s krajinou, komunitou i veřejným zdravím. Rozhodnutí ovlivní nejen kvalitu života na venkově, ale i zdraví evropské populace a stav přírody pro budoucí generace.
Související
Na Strakonicku utekl chovateli býk. Policie ho hledá a před zvířetem varuje
Česko výrazně zmírňuje opatření kvůli slintavce a kulhavce v sousedních zemích
Aktuálně se děje
před 48 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 1 hodinou
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 2 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 4 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 5 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 5 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 6 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 7 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 10 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 13 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek