ODS sází na méně dotací pro zemědělce, chce tak bojovat se suchem a zlepšit kvalitu půdy

Praha - Expertka občanských demokratů na oblast zemědělství a venkova Veronika Vrecionová navrhuje zastropování dotací pro průmyslové zemědělce. Uvedla to ve zprávě pro EuroZprávy. Slibuje si od toho lepší čerpání vodních zdrojů a také zvýšení kvality půdy v Česku. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce letos vyplatit zemědělcům přes miliardu korun kvůli suchu.

Vrecionová počítá s tím, že stanovení stropu pro výši dotací v oblasti průmyslového zemědělství přinese pozitivní výsledky pro celé Česko. "Zejména proto, aby se zlepšil stav naší krajiny a zvýšila kvalita půdy a dostupnost zdrojů vody, podporuje ODS krácení dotačních prostředků směřovaných na zvyšování průmyslové zemědělské produkce," stojí ve zprávě. 

"Pakliže má být evropské zemědělství vůbec dotováno, je podle ODS nutné využít finančních prostředků především na podporu malého a středního podnikání na venkově a ve veřejném zájmu na zlepšení stavu krajiny," domnívá se expertka strany. 

ODS by se tak ráda zasadila o změnu koncepce dotačních programů v Česku a pro přenastavení jejich priorit. Strana vychází z toho, že podle dosud známých informací o podobně Společné zemědělské politiky EU pro období po roce 2020 by měl jít největší balík podpor právě malým a středním podnikatelům.

Straně se nelíbí dosavadní vedení resortu zemědělství ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a považuje ho za neudržitelné. Na jeho politiku prý doplatí kromě malých a střeních zemědělců také velké podniky. 

"V prvé řadě tím, že nebudou mít nárok na dotace, které budou směřovány na podporu farem rodinného typu, jak prosazuje drtivá většina členských zemí EU. Nepřímo pak tím, že pokračující podpora velkých průmyslových zemědělců by zvýšila rizika sucha nebo lokálních povodní, protože velké nepřerušované půdní celky nedokáží v dostatečné míře zadržet vodu. Ta s sebou následně z polí odnáší nejcennější svrchní část zeminy, a tím klesá kvalita půdy a hektarové výnosy. To zhoršuje konkurenceschopnost našeho zemědělství a přispívá tak k poklesu produkčního potenciálu půdy a potravinové soběstačnosti ČR," vysvětluje Vrecionová. 

ODS navrhuje odklonění části peněz určených na dotace zemědělským podniků směrem k boji s negativními jevy na venkově. "Krácením dotací pro největší zemědělské podniky nemusí naše zemědělství o peníze z Bruselu přijít. Může je využít v souladu s prioritami EU na rozvoj venkova, zmírnění následků sucha, generační výměnu v zemědělství nebo na podporu zaměstnanosti na venkově vytvářením nových pracovních příležitostí především v oblasti služeb," píše Vrecionová. 

Zemědělci bojují se suchem v posledních letech pravidelně. Letos by za škody způsobené suchem mohli podle ministra zemědělství Mariana Jurečky dostat podobně velké kompenzace jako před dvěma lety, kdy jim stát vyplatil 1,2 miliardy korun. Škody zemědělců by měly být podle ministra vyčísleny v nejbližších dnech.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS zemědělci dotace Veronika Vrecionová (ODS) volby 2017

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Ruská oslava Dne vítězství nemá nic společného s druhou světovou válkou

Odkaz sovětského vítězství nad nacistickým Německem živí proválečnou agresi v Putinově Rusku, a je oslavován s náboženským zápalem. Ve svém komentáři to uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy