Počasí zavařilo zemědělcům: Sklizeň obilí o 15 procent nižší než loni, méně je i řepky

Praha - Odhad sklizně k 15. září potvrzuje meziroční pokles úrody obilovin o 15,2 % na 7 274 tis. tun (−1 301 tis. tun) a řepky o 16,0 % na 1 142 tis. tun (−217 tis. tun). Očekávaná sklizeň brambor 615 tis. tun je o 12,1 % nižší, cukrovky se sklidí 4 096 tis. tun, téměř stejné množství jako v loňském roce (−0,5 %). Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Předchozí odhady sklizně obilí byly optimističtější, červnový předpokládal pokles o 10,1 procenta, červencový o 13,2 procenta. Podle statistiků je za meziročním poklesem o 1,301 milionu tun snížení hektarového výnosu o 15 procent, osevní plocha se totiž téměř nezměnila. Letošní odhadovaná sklizeň obilovin je nižší než průměr za posledních pět i deset let.

"Zhruba třetina ječmenů přesahuje 12procentní hranici obsahu dusíkatých látek pro využití ve sladovnictví, přičemž si odběratelé budou muset poradit také se sníženou nabídkou kvůli poklesu hektarových výnosů a celkového objemu sklizně," upozornil mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek. Podle něj byla situace u obilovin dobrá v severozápadní části státu a také ve vyšších polohách, kde byl dostatek vláhy.

První letošní odhad sklizně kukuřice na zrno 533.000 tun je meziročně o 37 procenta nižší a je o třetinu nižší než průměr sklizní za posledních deset let.

Stejně jako v loňském roce letos osázeli zemědělci bramborami 23 tis. hektarů. Odhadovaná sklizeň brambor 615 tis. tun je ve srovnání s loňskou úrodou o 12,1 % nižší, informuje czso.cz. Z hektaru se sklízí průměrně 26,25 tun brambor, o 3,63 tun méně než loni (−12,1 %). Letošní odhadovaná úroda brambor je srovnatelná s pětiletým průměrem (−0,9 %) a je o 11,1 % nižší než průměr sklizní za posledních deset let především kvůli poklesu výměry (výměra −10,2 %, výnos −0,9 %).

Úroda cukrovky se odhaduje na 4,096 milionu tun, což je téměř na stejné úrovni jako v loňském roce. Očekávaná produkce máku meziročně poklesla o více než čtvrtinu na 21.000 tun. Naopak sklizeň slunečnic je v důsledku významného rozšíření osevní plochy podle odhadu vyšší o 3,2 procenta, činí 46.000 tun.

Podle odhadu se v letošním roce sklidilo 1 142 tis. tun řepky, o 217 tis. tun méně než loni (−16,0 %). Toto snížení produkce jde zcela na vrub poklesu výnosu na 2,90 t/ha (−16,2 %). Osevní plocha se mírné rozšířila na 394 tis. ha (+0,3 %). Očekávaná sklizeň je o 14,9 % nižší než pětiletý průměr (výměra +0,1 %; výnos −14,9 %) a o 4,9 % nižší ve srovnání s desetiletým průměrem (výměra +4,9 %, výnos −9,1 %).

Vláda na konci září rozhodla, že zemědělci dostanou jako odškodnění za letošní sucho až dvě miliardy korun. Ovocnáři a školkaři obdrží dalších 208 milionů korun za škody způsobené jarními mrazy. Agrární komora dříve uvedla, že by si přála na odškodnění více než tři miliardy korun.

Související

Více souvisejících

zemědělci obiloviny řepka olejka Brambory čsú Agrární komora

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy