Do muslimských zemí putují z ČR desítky tisíc krav, aktivisté chtějí zákaz

Praha - Loni se z Česka do Turecka vyvezlo 72.000 živých zvířat, hlavně skotu. Další tisícovka putovala do Libye a Libanonu. Zvířata podle aktivistů při transportu trpí a pak je čeká kruté usmrcení - porážka bez omráčení při plném vědomí zvířete.

Na dnešní tiskové konferenci to uvedla zástupkyně společnosti Compassion in World Farming v ČR Romana Šonková. Pod petici, žádající zákaz vývozu živých zvířat mimo Evropskou unii, se podepsalo 24.167 občanů. Autoři petici předali zákonodárcům.

V ČR je zakázáno přepravovat zvířata déle než osm hodin. Podle Šonkové se to většinou na území státu dodržuje, mimo něj již ne. ČR navíc podle ní slouží jako transportní stanice pro další evropské státy, protože má dobrou nákazovou situaci. 

Hlavními problémy při transportu jsou podle Šonkové dlouhé prodlevy na hranicích, vysoká teplota a vysoká vlhkost vzduchu, neposkytnutí veterinární pomoci zvířatům nebo nedostatek vody. Dále upozornila na to, že některé české restaurace dávají přednost zmraženému hovězímu masu například z Brazílie, než aby využily český skot.

Iniciativu podpořil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který chce na problematiku upozornit pověšením plakátu na budovu Sovových mlýnů v Praze. Pospíšil řekl, že zatímco ještě před několika lety se z ČR přepravovaly řádově tisíce zvířat, nyní jde o desítky tisíc.

Šonková podporuje také nápad, kteří prosazují ekologičtí farmáři. Ti by chtěli zabíjet krávy střelnou zbraní přímo na pastvě, zvířata jsou pak podle nich méně stresovaná. Státní veterinární správa s tím souhlasí, legislativa Evropské unie to ale neumožňuje.

Související

Více souvisejících

týrání zvířat Dobytek (skot) zemědělci petice Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy