Češi jsou se stavem životního prostředí spokojeni

Praha - Sedm z deseti Čechů je spokojeno se stavem životního prostředí v místě svého bydliště, tři pětiny pak hodnotí jako příznivé životní prostředí v celém Česku. Vyplývá to z průzkumu, který v pátek zveřejnila společnost CVVM.

Nespokojena je s životním prostředím ve svém okolí více než čtvrtina lidí - 29 procent. Z toho sedm procent je nespokojeno velmi. V celém Česku je pak nespokojeno 39 procent lidí.Nejlépe hodnocenými oblastmi jsou dostupnost volné přírody, kvalita pitné vody, čistá okolní příroda i čistota ovzduší.S dostupností volné přírody v místě bydliště je spokojeno 83 procent lidí, s kvalitou pitné vody pak 84 procent. Čistou okolní přírodu si pochvaluje 75 procent lidí, 64 procent lidí pak tvrdí, že je spokojeno s čistotou ovzduší.Kritičtější jsou ke stavu životního prostředí lidé z Moravskoslezského kraje, naopak pozitivně stav české přírody vidí lidé z Vysočiny.Z šetření dále vyplynulo, že lidé starší 60 let jsou více nespokojeni s úrovní hluku a s hustotou silničního provozu. Všeobecně pak platí, že spokojenost s životním prostředí klesá s hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti. Hodnocení kvality životního prostředí v místě bydliště pak souvisí s velikostí sídla. Čím větší město, tím menší spokojenost.

Tři pětiny Čechů podle průzkumu soudí, že mají informace o stavu životního prostředí, 40 procent lidí ale tvrdí, že se o tuto problematiku nezajímá. Vyšší zájem o informace o životním prostředí mají lidé s maturitou nebo vysokou školou.Průzkum dále ukázal, že lidé s dostatkem informací o životním prostředí jsou obecně méně spokojení s jeho kvalitou ve svém okolí.Pokud jde o dostupnost informací, pak mírně převažuje mínění, že informací je nedostatek. Jako dostatečné vnímají informace dvě pětiny lidí, opačný názor vyjádřila téměř polovina.

Související

Ukrajinci tvrdí, že Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehradu. (6.6.2023)

Katastrofální dopady zničené přehrady Ukrajinu změní navždy. Pole se změní v poušť, černomořská fauna vymře

Zničení přehrady a vodní elektrárny na Ukrajině bude zřejmě mít katastrofální důsledky pro tamní ekosystém. Podle úřadů může zničení elektrárny vysušit bohatou zemědělskou oblast jižní části Ukrajiny, vyplavit znečišťující látky do vodních toků a převrátit ekosystémy, které se vyvinuly kolem masivní nádrže. Podle expertů potrvá roky, než se ukáže, jak rozsáhlý bude dopad těchto změn. 
lesy

Životní prostředí v Česku je jedním z nejhorších v Evropské unii

Životní prostředí v České republice zůstává jedno z nejhorších v Evropské unii. Česku patří v této oblasti v letošním ročníku Indexu prosperity a finančního zdraví 22. místo z 27 členských států, oproti loňsku si polepšilo o jednu příčku. Zemi se sice podařilo mírně zvýšit podíl recyklovaného odpadu, čím dál víc ale zaostává v omezování emisí. Nejhoršího výsledku ze všech států unie dosáhlo Česko stejně jako minulý rok v podílu půdy postižené suchem, vyplývá z dnes zveřejněných výsledků.

Více souvisejících

životní prostředí průzkumy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 32 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy