Nechcete už nakupovat hnusy? Mrkněte na unikátní mapu

Praha - Státní veterinární správa ČR a Ministerstvo zemědělství spustili v pátek na internetu mapu, kde si můžete ověřit, zda je váš oblíbený obchod bez skvrnky. Mapu spouštíme proto, aby se spotřebitelé sami přesvědčili, který výrobce dodržuje pravidla a který nikoliv, řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

V mapě jsou totiž vidět jednotlivé konkrétní případy, kdy něco nebylo v pořádku. Webová aplikace je další krok ve větší informovanosti občanů o kvalitě potravin s tím, že výhledově bychom chtěli mít jeden web, kde budou všechna zjištění dozorových orgánů," uvedl Bendl.

Mapa Státní veterinární správy ČR (SVS ČR) je umístěna na webu www.svscr.cz a zahrnuje data od počátku roku 2013 a obsahuje celkem přes 10.000 záznamů, z toho přes 300 nevyhovujících vzorků. Jejich hlavním cílem je zajistit vysokou úroveň ochrany lidského zdraví v celém potravinovém řetězci, počínaje zemědělskou prvovýrobou, přes zpracování, přepravu a skladování po prodej živočišných produktů.

Návštěvník si tedy může vybrat mezi kontrolami v tržní síti, může si ale prohlédnout i výsledky kontrol masen, jatek nebo drůbežáren. Data se v mapě objevují do 24 hodin od zjištění, aby veřejnost měla informace veterinářů v co nejkratší době.

"Cílem tohoto způsobu informování veřejnosti je, aby si uvědomila i výsledků kontrol bez závad, což bude pro zákazníky jistě vítaným vodítkem," uvedl Milan Malena, ústřední ředitel SVS ČR. Po spuštění webu Potraviny na pranýři, který nedávno zaznamenal svého dvoumiliontého návštěvníka, je mapa výsledků kontrol SVS ČR dalším krokem k jednotnému systému informování spotřebitelů o nekvalitních a nebezpečných potravinách.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody Ministerstvo zemědělství Petr Bendl

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy