Stovky škodlivých potravin musely z pultů zmizet. Kde našli inspektoři nejvíc hnusů?

Praha - Do databáze, falšovaných, nebezpečných a nejakostních potravin (Potraviny na pranýři) spadlo za posledních šest měsíců 318 nových položek. Z velkých obchodních řetězců má v databázi nejvíce záznamů Tesco. Necelá polovina zjištěných prohřešků se týká potravin domácího původu. Ze zahraničí mají nejvíce prohřešků Polsko a Slovensko.

Na společnost Tesco Stores ČR připadá 26 zveřejněných potravin. Druhá příčka patří řetězci Penny Market se 17 potravinami. O třetí místo se dělí hypermarkety Globus s řetězcem Billa (15 záznamů). Naopak jediným z velkých řetězců, který aktuálně nemá v databázi žádný záznam, je síť diskontních prodejen Lidl.

"Počet nevyhovujících šarží potravin zjištěných u významných maloobchodních řetězců odráží postavení těchto řetězců na trhu v ČR," komentoval stav mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Zároveň upozornil, že na webu jsou zveřejňována pouze závažná zjištění a počet méně závažných případů, mezi něž patří například poškozené ovoce, je každoročně mnohonásobně vyšší.

"Ačkoli by se toto číslo mohlo na první pohled zdát vysoké, v reálu takto negativně skončí pouhý zlomek kontrol, které SZPI vykoná v našich obchodech," uvedl mluvčí Teska Jan W. Dvořák. "Každý jednotlivý případ navíc interně velmi pečlivě prošetřujeme a s dodavateli následně přijímáme taková opatření, aby již k chybám nedocházelo," dodal.

Z hlediska země původu převažují mezi nevyhovujícími potravinami domácí výrobky, konkrétně 149 výrobků (47 procent ze všech nevyhovujících). Přes neustálý růst dovozů jídla ze zahraničí české potraviny tvoří většinu potravin v tuzemských obchodech.

Z Polska, které v poslední době v důsledku řady afér bývá v souvislosti s kvalitou potravin často zmiňováno, pocházelo v posledních šesti měsících 18 produktů, ze Slovenska 17. Z Německa, které je největším dovozcem potravin do Česka, pocházely pouze dvě potraviny.

"Nejvíce položek je stabilně v sekci Nebezpečné potraviny, následují sekce Falšované potraviny a Nejakostní potraviny," uvedl Kopřiva. Typy prohřešků jsou podle něj velice rozmanitě, a nelze je proto seřadit bez nežádoucí paušalizace.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Co se skrývá za zdravými potravinami? Experti před některými výrobky varují

Lidé často nakupují v obchodech různé polotovary označené jako zdravé potraviny. Většina z nich však není pro náš organismus vhodná. Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny, které pro nás nemají velký přínos. Mají dlouhou trvanlivost, vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků. Zároveň jsou ale chudé na minerální látky, vitamíny a další živiny. Lépe je takové výrobky do stravy vůbec nezařazovat.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

nebezpečné potraviny státní potravinářská inspekce potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy