Koalice selhala, zuří ekologové. Velkorypadla budou děsit tisíce lidí

Praha - Ekologové kritizují vládu za to, že nedala do programového prohlášení zachování těžebních limitů. "Koaliční lídři selhali navzdory četným deklaracím, že severočeská města a vesnice před rozšiřováním uhelných dolů ochrání," uvedli ekologové Hnutí Duha a Greenpeace ČR. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) prý "splnil" jen tři úkoly z deseti, které po jeho jmenování zveřejnily ekologické organizace.

"Jsme hluboce zklamáni postojem předsedy vlády Bohuslava Sobotky k ochraně severočeských obcí ohrožených rozšiřováním uhelných dolů. Podle našich informací to byl bohužel osobně pan premiér, kdo vetoval opakovaný návrh ministra životního prostředí (Richarda) Brabce (ANO), aby vláda domovy místních lidí před velkorypadly ochránila. Tisíce obyvatel Horního Jiřetína, Černic, ale i Litvínova tak budou žít dál v nejistotě," uvedl energetický expert Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Kladně ekologové hodnotí například návrh na přípravu zákonů o odpadech a snižování závislosti na fosilních palivech nebo zlepšení kvality ovzduší.

Vláda si dala závazek k efektivnějšímu čerpání peněz z evropských fondů: „Za rok 2013 bude ztráta v Operačním programu Životní prostředí téměř šest miliard korun. Při jednání s Evropskou komisí se budeme snažit zachránit další zhruba tři miliardy korun, ovšem už teď víme, že ztráta cca 5,5 mld. Kč už je bohužel nenávratná. Na vině je především Nečasova vláda, když se například v roce 2011 téměř nevyhlašovaly výzvy, na základě kterých by žadatelé mohli předkládat projekty k poskytnutí dotace, a i v dalším období probíhala administrace projektů v řadě případů velmi zdlouhavě," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

A dodává: „Ihned po svém nástupu na ministerstvo jsem proto provedl zásadní personální změny jak na samotném ministerstvu, tak na Státním fondu životního prostředí. Odborníci, kteří nastoupili, jsou krizovým managementem a mají ode mě jako absolutní prioritu zjednodušit administrativu celého procesu podávání žádostí a jejich zpracování, mají za úkol vypsat nové výzvy a zhodnotit projekty i podle toho, jaká je šance na jejich úspěšnou realizaci do konce roku 2015. Hlavním cílem je přitom co nejvíce snížit další reálně hrozící obrovskou ztrátu peněz z Operačního programu Životní prostředí na rok 2014 ve výši 13 mld. Kč!"

Kromě tohoto závazku přibyl v programovém prohlášení za ekologii záměr ustanovit centrálního regulátora v oblasti vodovodů a kanalizací. Vláda chce rozhodnout o efektivním, jednotném a jednoduchém systému regulace v rámci Energetického regulačního úřadu. Zároveň doplnila termín u dlouho očekávané novely zákona o odpadech - do poloviny roku 2016.

Do stejné doby se také zavázala, že připraví Strategii pro přizpůsobení se změně klimatu v ČR.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí ekologové těžební průmysl

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy