Konec soukromí? Stát kuje pikle, jak se dostat lidem až do komína

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) hledá způsob, jak by se mohly kontrolovat domácí zdroje na vytápění. Chce tak řešit nelegální pálení škodlivých materiálů, které znečišťuje ovzduší. Navrhuje proto znovu upravit zákon o ochraně ovzduší. Na pondělním jednání vlády předloží ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) analýzu problémů a návrhy, jak by se kontroly mohly provádět.

Překračované limity polétavých částic prachu (PM10) negativně působí na ovzduší a zdraví Čechů. Znečištění ovlivňuje i typ a stáří spalovacího zařízení, jak se obsluhuje a udržuje, a hlavně kvalita paliva. Úřad v analýze upozorňuje, že často se v českých domácnostech pálí odpad.

"Ačkoliv je materiál předkládán vládě pro informaci, chceme zahájit diskuzi nad jeho výsledky, neboť je nutné přistoupit k nějakému řešení tíživé situace spojené se spalováním nevhodných materiálů v domácnostech, a tím značnému zatížení životního prostředí," řekla mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

"Stát musí dát občanům možnost za značné finanční podpory vyměnit starý kotel za nový nízkoemisní," doplnila. V nejvíce znečištěném Moravskoslezském kraji už podobná kampaň běží, jde o studentský projekt EMISE. Podle ministerstva by se měl rozšířit po celé republice. Na severu Moravy sbírají studenti informace a názory od veřejnosti, lidé jim sami posílají fotky komínů, kde se zřejmě "špatně" pálí.

Aktuálně se na výměnu starých kotlů za nové ekologické poskytují "kotlíkové" dotace. MŽP v současnosti vyjednává s Evropskou komisí o uvolnění devíti miliard korun na výměnu kotlů na uhlí za nové v rámci nového programového období Operačního programu Životní prostředí.

MŽP v analýze například navrhuje předložit úpravu zákona o ochraně ovzduší, který by za jasně definovaných přísných podmínek umožnil v některých problémových případech kontrolu znečištění přímo u zdroje. Prováděla by ji pověřená úřední osoba, například za asistence městské policie a odborníka, a to po důvodném podezření opakovaného porušování zákona. Provozovatel by mohl platit pokutu.

Kontrola domácností je podle Roubíčkové ten nejzazší krok, navíc by musela podléhat přísným podmínkám. "Určitě je to citlivá věc, ale stejně jako má člověk právo na svůj majetek, má také ústavní právo na životní prostředí. Ostatně tím se materiál rovněž zabývá," dodala.

MŽP očekává, že statisíce českých domácností budou ještě dlouhou dobu závislé na vytápění pevnými palivy. Podle posledního "Sčítání lidí, bytů a domů z roku 2011" má zhruba 660 tisíc bytů v bytových a rodinných domech jako hlavní zdroj vytápění spalování pevných paliv.

Lidé spalují "petky"

PET obsahuje v molekule pouze uhlík, vodík a kyslík. Proto při dokonalém spalování vzniká pouze oxid uhličitý a voda. Podobně jako u jiných plastů je ovšem poměrně těžko dosáhnout podmínek blížících se dokonalému spalování. Je to dáno malým poměrem povrchu k objemu. Na rozdíl například od dřeva je to neporézní, homogenní hmota a přístup kyslíku při hoření je tak horší. Rozhodně nelze počítat, že v kamnech shoří dokonale bez vzniku toxických spalin.

V případě PET bylo za modelových podmínek nedokonalého spalování spáleno 73 % obsaženého uhlíku na oxidy uhlíku, z toho pak 13,4 % na oxid uhelnatý (toxický), 15,6 % na těkavé uhlovodíky (methan, ethen, benzen, toluen) a 2,9 % na PAH (polycyklické aromatické uhlovodíky). Mezi těkavými uhlovodíky je i karcinogenní benzen (67 mg/kg spáleného PET), mezi PAH je řada karcinogenů (např. benzo(a)pyren v množství 30 mg/kg). Údaje pocházejí z práce A. N. Garcíi a spol z roku 2003, uvedl ekolist.cz.

Obsah těchto látek ve spalinách se ale bude nutně měnit v závislosti na podmínkách spalování. Když se na podzim někdo rozhodne trochu si přitopit a spálit při té příležitosti odpad, který se mu přes léto doma nebo na chalupě nashromáždil, dopadne to obvykle tak, že po vydatném přiložení plastových pytlíků, PET lahví a vlhkých kartonů se oheň v kamnech přidusí a směs dlouho doutná. To jsou výborné podmínky pro tvorbu spalin bohatých na oxid uhelnatý, saze (spolu s PAH), uhlovodíky z pyrolýzy a akrolein. Kolik přesně jich při spálení kila PET lahví vznikne, to skutečně nelze říct. Stejně tak nelze přesně určit, jaký to bude mít dopad na zdraví lidí z okolí. Vztahy mezi dávkou i jen jediné látky a dlouhodobým účinkem na zdraví (například karcinogenitou) je dost obtížné určit. Pro tak složitou a proměnlivou směs látek jako spaliny je to prakticky nemožné.

Na riziko můžeme soudit z toho, že některé látky přítomné ve spalinách jsou karcinogenní při dlouhodobém působení v koncentracích, které se mohou ve smogu z lokálních topenišť vyskytovat, nebo mohou mít jiný dlouhodobý účinek na lidské zdraví (například zvýšenou náchylnost k respiračním onemocněním).

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí Komíny Richard Brabec (ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy