Paroubek navrhl Fischerovi do úřednické vlády sedm ministrů

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek navrhl ve středu premiérovi Janu Fischerovi do úřednické vlády sedm ministrů. Jsou to Jan Kohout, Martin Pecina, Rostislav Vondruška, Jakub Šebesta, Štefan Füle, Petr Šimerka a Ivo Pěgřímek, řekl novinářům po hodinovém jednání Paroubek.

Ze seznamu vypadl námětek Marek Mora, o němž se údajně uvažovalo na místo ministra pro evropské záležitosti. Post by měl získat stálý představitel ČR při Severoatlantické alianci Füle. Nynější náměstek Kohout by měl být ministrem zahraničí, předseda antimonopolního úřadu Pecina ministrem vnitra, šéf agentury Czechtourism Rostislav Vondruška ministrem pro místní rozvoj, šéf zemědělské inspekce Šebesta ministrem zemědělství, náměstek Šimerka ministrem práce a sociálních věcí a předseda Českého báňského úřadu Pěgřímek ministrem průmyslu a obchodu.

"Všechna jména zvážím, s kandidáty budu hovořit," uvedl Fischer. Žádné z nich nepokládá za méněcenné.

Nový premiér Fischer považuje za důležitou hlavně komunikaci mezi stranami. Ve čtvrtek bude jednat s předsedou SZ Martinem Bursíkem a odpoledne se už podruhé sejde s předsedou ODS a předsedou vlády v demisi Mirkem Topolánkem. I oni mu navrhnou lidi do nové vlády.

Mezi nimi by měli být náměstek Martin Barták jako ministr obrany, vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra na místo ministra financí, exministr Petr Kalaš na ministra životního prostředí, náměstek Gustáv Slamečka na ministra dopravy, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková na ministryni zdravotnictví a děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima na místo ministra školství.

Fischer plánuje také schůzku s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem. Lidovci předběžnou dohodu čtyř stran o úřednické vládě odmítli, do vlády nikoho nenavrhnou.

Nový kabinet by se měl ujmout funkce nejpozději 9. května. Hlavním úkolem ministrů bude dokončit české předsednictví EU, čelit hospodářské krizi a připravit návrh státního rozpočtu pro příští rok. Vláda zemi dovede k předčasným volbám, které se uskuteční 9. a 10. října.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Vláda ČR Jan Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

včera

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

včera

včera

Severní Korea (KLDR)

Na Ukrajině zřejmě bojují a umírají i severokorejští vojáci

Severokorejští vojáci pravděpodobně bojují a umírají na Ukrajině po boku ruských vojáků a očekává se, že by KLDR v budoucnu mohla vyslat další jednotky, aby podpořili Rusko v probíhajících bojích. Dnes to uvedl jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prohlubují vojenskou spolupráci od začátku ruské invaze na Ukrajinu. 

včera

Ilustrační foto

Rusko trpí zásadním nedostatkem lidí. Plánuje náhradu vojenské služby

Rusko čelí akutnímu nedostatku pracovních sil ve zbrojním průmyslu, kde podniky hledají desítky tisíc nových zaměstnanců. Vhodných uchazečů je na pracovním trhu málo a hledání specialistů může trvat i měsíce, uvádí BBC. Výroba zbraní v Rusku prudce vzrostla v důsledku války na Ukrajině.

včera

Komunitní energetika. Posune ji nový ministr Vlček zase o kus dál?

Lukáš Vlček, nový ministr průmyslu a obchodu, se dostává ke klíčovým úkolům, jako je dokončení novely energetického zákona a implementace evropské legislativy pro komunitní energetiku. Unie komunitní energetiky vyzdvihuje jeho odborné zkušenosti a zaměřuje se na ochranu spotřebitelů a ekonomickou udržitelnost společenství v rámci tzv. lex OZE III. To naznačuje, že vládní kroky mohou mít významný dopad na rozvoj energetické spolupráce a ochranu uživatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy