Okamura jako Hitler? Lidé ho odsoudí, zuří komunisté

Praha - Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura rozhodně není v jednoduché pozici. Puč ve straně, vyhazov z poslaneckého klubu hnutí, finanční nesrovnalosti, to je jen výčet několika věcí, se kterými se nyní musí Okamura potýkat. Kritikou na jeho hlavu ale dnes nešetřili zejména členové komunistické strany, kteří si šéfa Úsvitu pořádně podali.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip tvrdí, že situace kolem hnutí Úsvit je opět smutným důkazem toho, jak české politice chybí možnost, jak se suverén, tedy občan, může domoci vypovězení zmocnění, které učinil odevzdáním hlasu ve volbách, bránit.  

"Představitelé Úsvitu si, ostatně jako jiné strany na jedno použití, které tady v minulosti vznikly, nedělají těžkou hlavu s tím, jak dostát slibům, které voličům před volbami dali. KSČM proto znovu iniciativně předkládá ústavní novelu proti takzvanému přeběhlictví poslanců a senátorů. KSČM byla a je motivována vývojem situace u nás, která prohlubuje krizi současného politického systému. Politická kultura u nás nejen upadá, ale stává se předmětem zejména ekonomických zájmů," tvrdí Filip.

Tvrdí, že místo toho, aby politika sloužila k řešení celospolečenských problémů, stává se z ní byznys pro několik jednotlivců. "Je to dáno také tím, že někteří poslanci či senátoři nevykonávají mandát v souladu se svými sliby, které dali voličům a na základě kterých dostali hlas. Za nesplnění slibů jim totiž nehrozí žádné sankce, dokonce ani za přeběhlictví z jedné strany do druhé. Přitom program, hodnoty a postoje jedné strany se většinou diametrálně liší od jiné," uvedl s tím, že poslanci i senátoři, aby byli důvěryhodní, by měli zůstat odpovědní za plnění programu politické strany či hnutí, za které kandidovali ve volbách. 

KSČM se předložením ústavní novely proti přeběhlictví staví na obranu voliče, který se proti zradě programu nemá jak bránit. O mandát by tak poslanci a senátoři podle návrhu mohli přijít také v případě jejich pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu za úmyslný trestný čin.

"Hnutí Úsvit, stejně jako v minulosti ODA, která skončila navíc v dluzích, nebo Unie Svobody, ale i Strana zelených za Martina Bursíka či Věci veřejné jsou ukázkovým příkladem neseriózního jednání politika k voličům a neochoty či neschopnosti za své jednání nést důsledky. Hnutí Úsvit se potýká také s finančními problémy. Stranická kasa je takřka prázdná. V poslední době se také řeší, co se dělo s penězi ve straně, které ve volbách dalo hlas více než 300 tisíc lidí, kteří mají právo cítit se podvedeni. Navíc se nedávno znovu na veřejnosti vynořil se svým přiznáním bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta, že tahá za nitky v zákulisí Úsvitu. Dá se tedy očekávat, že se situace kolem pochybných Věcí veřejných, které se pro mnohé z nás staly synonymem pro korupci a nekalé politické hrátky, bude opakovat i v tomto volebním období," dodal.

Proto je podle Filipa potřeba ponaučení z minulosti, aby se dřív nebo později nestalo, že klasické politické strany nahradí hnutí, která budou mít za cíl jediné, obohatit se, zneužít voliče, a to vše bez jakékoli odpovědnosti. "Namísto politické odpovědnosti najatá kvalitní PR agentura, obelhaní voliči, strany a hnutí bez členů, nebo se členy v desítkách místo v desetitisících, korupce a oligarchizace státního aparátu včetně ústavních institucí. Klub KSČM předkládal návrhy o ztrátě mandátu při pravomocném odsouzení za úmyslný trestný čin a přeběhlictví v každém volebním období už od roku 1996. Žel, vždy bez podpory ostatních stran. Proč asi? Odpovědět si můžete sami, já odpovídám, že těm, kteří chrání tento systém, jde namísto o prospěch společnosti o prospěch vlastní," píše Filip na webu strany.

Do Okamury se také pustila místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá. Šéf Úsvitu tvrdí, že ohledně postavení tradiční rodiny nelze dělat ústupky, neboť i homosexuální páry budou chtít důchod, ale děti, které na jejich důchody budou do průběžného důchodového systému vydělávat, bohužel vzájemně nezplodí. Podle Vostré ale Okamurovy výroky v poslední době dokážou nadzvednout ze židle všechny slušné lidi a předseda hnutí podle ní navrhuje, aby ten, kdo nezplodí děti, nedostal důchod.

"Hovoří o homosexuálních párech a patrně si vůbec neuvědomuje, že jeho scestný výrok má hrozivý dopad. Bereme-li v potaz, že již dnes vychovávají homosexuální páry děti, které nijak nestrádají, je třeba si uvědomit, že ne každá žena má štěstí porodit dítě. Názory Okamury velmi připomínají výroky Hitlera o čisté rase. Mnohé ženy se po celý život snaží o to, aby zažily ten dar vychovat dítě. Ne vždy jim to umožní zdravotní stav, ne vždy se povede adopce, a přesto se jedná o ženy či manželské páry, které by si to nejen zasloužily, ale především byly výbornými rodiči," podotkla.

Trestat je za to, co ve většině případů nemohou ovlivnit, je podle Vostré nejen neetické a nelidské, ale především odsouzeníhodné. "Ať už se jedná o homosexuální páry či ženy, které děti nemohou mít, je třeba, aby naše společnost důrazně odsoudila tohoto rádoby politika, který se nestydí svými výroky dehonestovat lidskost a solidaritu, které jsou předností každé slušné komunity. Věřím, že lidé sami odsoudí Okamuru, který překročil meze základní slušnosti a tolerance," dodala.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Vojtěch Filip (KSČM) Miloslava Vostrá

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy