Senátoři chtějí omezit marže pojišťoven z povinného ručení

Praha – Marže pojišťoven na povinném ručení jsou příliš vysoké a měly by se snížit. To si myslí senátoři za Stranu zelených, kteří předložili v horní komoře návrh na úpravu dané novely. Majitelé aut by tak mohli ušetřit. O možné změně se bude jednat na červencové schůzi Senátu.

Senátoři v čele s Liborem Michálkem návrh zdůvodňují změnou v hrubé marži pojišťoven. "Zatímco se hrubé marže pojišťoven u tzv. povinného ručení pohybovaly v letech 2011 až 2013 v rozmezí 15,7% až 18,4% (tj. na cca 2 násobku tehdy limitních správních režií u zákonného úrazového pojištění), v roce 2014 "poskočila" tato hrubá marže na téměř 27%!" píše se v důvodové zprávě k návrhu.

Vliv na to mělo to, že se loni pojistné ručení zvýšilo až o deset procent a vybralo se na něm o téměř 1,8 miliardy korun více než předloni. Pojistné plnění se meziročně zvýšilo jen o 210 milionů korun.

Klienti pojišťoven by povinné ručení platili zálohově a po skončení ročního období obdrželi vyúčtování, kolik jejich pojišťovna na povinném ručení celkově vybrala a kolik zaplatila. Pokud z této celkové bilance vyplyne, že marže pojišťovny překročila 20 procent z částky celkového zaplaceného pojistného, klienti pojišťovny by měli nárok na vrácení části pojistného. Podle dat za rok 2014 by tak pojišťovny vracely klientům částku kolem 800 milionů korun, což představuje 3,5 procenta celkové výše vybraného pojistného.

"Konstrukce návrhu novely zákona je taková, aby při uplatnění nároku na vrácení části pojistného ze strany všech klientů dané pojišťovny zůstala pojišťovně hrubá marže právě ve výši 20 procent," uvádí se v předloze.

Při navrhované konstrukci není podle senátorů potřebná dodatečná dílčí regulace nákladů na pojistné zprostředkovatele ani regulace správních režií pojišťoven. "Bude na zvážení každé pojišťovny, jakou obchodní politiku zvolí. Budou-li pojišťovny navyšovat provize zprostředkovatelům tak, jako tomu bylo v minulém roce, budou muset omezit správní režii, nebo se sektoru pojišťoven sníží výsledek hospodaření.

Návrh zákona předpokládá, že se pojistné na povinné ručení bude platit v jistém smyslu zálohově. "Podobně jako při platbách za plyn, elektřinu apod. obdrží spotřebitel po ukončení období vyúčtování, v případě pojistného by se takové vyúčtování nevztahovalo ke konkrétnímu klientovi, ale k celkovému "cash flow" přijatému a vyplacenému v souvislosti s povinným ručením všech klientů dané pojišťovny," navrhují senátoři.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR pojišťovny povinné ručení

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy