SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Předsedou Úsvitu se stal válečný veterán Lidinský, strana změnila i logo a název

Praha – Strana Úsvit přímé demokracie si dnes na sjezdu vybrala nového předsedu a pět místopředsedů. Kromě toho delegáti rozhodovali i o novém názvu a logu strany. Tímto sjezdem se tak definitivě uzavřela kapitola strany spojená s jejím zakladatelem a bývalým předsedou Tomio Okamurou. Do čela si delegáti zvolili Miroslava Lidinského, válečného veterána z Afghánistánu.

Delegáti budou vybírat ze šesti kandidátů na předsedu. Na post byli nominováni současný předseda Marek Černoch, válečný veterán Miroslav Lidinský, Petr Adam, Karel Fiedler, Olga Havlová a tajemník strany Jan Zilvar.

Nyní je Úsvit přímé demokracie nejmenší parlamentní stranou. Zastupuje ji devět poslanců. Od odchodu Okamury se značně rozrostla členská základna, nejmenší parlamentní strana má aktuálně zhruba 155 členů.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Hnutí Úsvit - Národní demokracie si zvolilo nové vedení
 

Sjezd ve 13:00 zahájila hymna České republiky a slova stávajícího předsedy Marka Černocha. Moderátorem kongresu byl jednohlasně zvolen tajemník a mluvčí strany Jan Zilvar.

Úsvit je konečně demokratickou stranou

Delegáti na začátek jednohlasně odhlasovali jednací a volební řád, kromě toho změnili původní program, takže ještě před volbou vedení se bude mluvit o změně názvu strany a představení nového loga.

Na úvod Černoch mluvil o tom, že konečně došlo k demokratizaci strany. Zároveň mluvil o tom, jak těžké bylo vzdorovat lžím a pomluvám. „Nechtěli jsme, aby Úsvit byl stranou na jednou použití, dojnou krávou a stranou vedenou jedním diktátorem," uvedl při úvodním projevu dosluhující předseda.

Podle jeho slov chce být strana více čitelná, má také v plánu se více zapojovat do dění v Evropské unii. Kromě toho se zastavil i u osoby bývalého předsedy Okamury, kterého označil za diktátora a člověka, který chtěl vést stranu značně autoritativně. „Kdyby mi někdo řekl, jak těžké to bude, šel bych do toho znovu," uvedl Černoch a za tato svoje slova sklidil potlesk. Strana se podle něj nechce spojovat s extremisty.

Restart sebou nese i nové logo a název strany

Po projevu delegáti odsouhlasili změnu názvu strany na Úsvit národní koalice, v logu bude nově mít modročervenou lví hlavu s korunou.

//

NOVÉ LOGO. Co na něj říkáte?

Posted by Hnutí Úsvit on 8. srpen 2015

Následují kandidátské projevy nominantů na předsedu strany. Petr Adam v kandidátském projevu vsází na to, že ho lidé znají, protože byl v uplynulých dvou letech výraznou tváří. I on se stejně jako Černoch důrazně vymezil vůči bývalému předsedovi Okamurovi. Kromě toho je podle něj třeba zavést kontrolní mechanismy spojené s financováním strany. „Nevím jak vy, ale když začínám od začátku, začínám od Adama," uvedl na závěr projevu.

„Demokracie se prazvláštním způsobem ztrácí," domnívá se stávající předseda Marek Černoch. Jeho hlavní témata zmíněná při kandidátském projevu jsou exekutoři, nelegální migranti, právo pro všechny, bezpečnost, a bohatý stát, který neplýtvá penězi a má úspěšné velké i malé podnikatele, po kterých se podle něj teď šlape. Kromě toho mluvil i o energetické bezpečnosti státu. 

Půlka kandidátů na předsedu nominaci odmítla

Nakonec Černoch svým spolustraníkům poděkoval za nominaci na předsedu, kandidaturu ale odmítl. Rozhodně to prý neznamená, že by chtěl odejít do ústraní, poprosil proto o podporu při kandidatuře na místopředsedu strany.

Fiedler na začátek poděkoval Černochovi za jeho činnost v posledních měsících, právě on podle něj schytal největší nános špíny v médiích kvůli sporům s bývalým předsedou hnutí Okamurou. „Nebyl to puč ale demokratický vývoj," uvedl Fiedler s tím, že právě volba předsedy z tolika kandidátů je toho důkazem. Strana se podle něj změnou názvu rozhdodně nevzala myšlenek přímé demokracie. 

Havlová mluvila o tom, že pokud by byla zvolena předsedkyní, byla by jedinou ženou v čele parlamentních stran. Zároveň ale mluvila o tom, že někdy je třeba podrobit se vyšším zájmům. „Lidi nezajímá, kolik bude stát chleba, ale bezpečnost státu, který čelí přívalům uprchlíků," uvedla poslankyně. Nakonec se kandidatury na předsedkyni i první místopředsedkyni vzdala.

Při volbě svým hlasem podpořila válečného veterána Lidinského. V čele strany je třeba podle ní mít člověka, který bránil svou vlast a který je připraven to udělat znovu. V kandidatuře na prvního místoředsedu pak podpořila Marka Černocha, sama by se podle svých slov ráda stala řadovou místopředsedkyní.  

Lidinský se zaměřil především na téma ochrany hranic a problematiku nelegální imigrace. Strana podle něj jako první mluvila o hrozbě islámské imigrace. Mluvil i o svých zkušenostech z Afghánistánu. Stát také musí podle něj být schopen bránit vlastní hranice nejen kvůli imigrantům z Afriky a Blízkého východu, ale i z východu Evropy.

Ochrana hranic podle něj bude třeba i v případě, že by v budoucnu padlo euro. „Je třeba rozvíjet intenzivnější spolupráci s Blokem proti islámu," uvedl Lidinský. Zároveň prý doufá, že se Černoch stane prvním místopředsedou a strana bude moci dále pracovat na svém programu.

Začíná volba předsedy

Při projevu se kandidatury vzdal i Jan Zilvar, delegáti tak nakonec budou vybírat pouze ze tří kandidátů a to Petra Adama, Karla Fiedlera a Miroslava Lidinského.

Předsedou byl v prvním kole zvolen Lidinský, který získal celkem 37 hlasů, Adama volilo 10 straníků, Fiedlera 6. Nový předseda má v nejbližších dnech v plánu se setkat se stranickými kolegy, budou řešit ochranu českých hranic, sejde se i s konvičkou, se kterým chce jednat o spolupráci Úsvitu a Bloku proti islámu. Opět vyjádřil přání, aby delegáti zvolili prvním místopředsedou Černocha.

Černoch zůstává ve vedení strany

Prvním místopředsedou byl bez velkého překvapení zvolen končící předseda Marek Černoch, když získal 44 hlasů z 56, 5 hlasů bylo neplatných, 2 získal i Fiedler i přesto, že se kandidatury na prvního místopředsedu vzdal.

V prvním kole byli místopředsedy zvoleni Karel Fiedler, Olga Havlová, Jana Hnyková, Martin Lank a Jan Zilvar.

Související

39. sjezd ČSSD

Volby ovlivní stranické rozpočty. ČSSD zřejmě přijde o miliony

Praha - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny rozhodnou také o tom, zda a kolik peněz strany budou dostávat od státu. Tyto příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Za loňský rok strany ze státního rozpočtu dostaly podle ministerstva financí za poslanecké mandáty celkem 171 milionů korun, příští rok to bude kvůli navýšení příspěvku na mandát 180 milionů korun.

Více souvisejících

Úsvit - Národní koalice Marek Černoch Miroslav Lidinský

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy