USA jsou největší bezpečnostní hrozba. Komunisté se rozhodli jednat

Praha – Nemocnici Lékařů bez hranic v afgánském Kundúzu s největší pravděpodobností vybombardovaly Spojené státy. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) topravděpodobně udělaly vědomě. Žádá proto, aby za tento „válečný zločin“ byli viníci potrestáni. Komunističtí europoslanci už se zasadili o to, aby se o celé věci jednalo i na půdě Evropského parlamentu.

Filip v souvislosti se sobotní událostí vzpomíná na to, jak v roce 1999 viděl vybombardovanou nemocnici v Bělehradě v rámci takzvaného humanitárního bombardování. I tehdy NATO podle něj mluvilo o „kolaterálních škodách".

„Možná opět naivně jsem si myslel, že podobný 'masakr' již nikdy nebudu muset zažít ani komentovat. Žel, hluboce jsem se mýlil. Sobotní letecký útok na nemocnici ve městě Kundúz na severu Afghánistánu je důkazem toho, že někteří lidé se zřejmě nikdy nepoučí z minulosti, dokonce ani z tohoto 'zatím' nejotřesnějšího a nejděsivějšího zážitku, který svět zažil před sedmdesáti lety, jak si letos připomínáme. Po analýze této odporné události a informací dostupných nejen ze zahraničního tisku se přikláním k názoru, že americké a afghánské jednotky vědomě bombardovaly tuto nemocnici, což považuji za zcela jasné porušení Ženevské konvence a tedy válečný zločin," říká jasně Filip.

Připomíná, že se v souvislosti s bombardováním mluví o možné přítomnosti bojovníků Talibanu v nemocnici. „Nehoráznost, navíc doprovázená trapnou mediální kampaní! Americký generál John Campbell, který řídí americké vojenské operace v Afghánistánu, sice vyjádřil nejhlubší soustrast, to ale obětem životy nevrátí. Pacienti doslova hořeli v postelích. Neustále připomínám, že v roce 1999 nešlo o jakousi válku koalice ochotných pod vedením USA proti bývalé Jugoslávii, ale o začátek války USA proti Evropě. USA se staly největší bezpečnostní hrozbou pro mír ve světě, stejně jako jejich nevhodně zvolená zahraniční politika, kterou kdysi odstartoval G. W. Bushe a která byla a stále je až příliš postavena na militarismu a myšlence dnes již neexistujícího jednopolárního světa," ostře se do Spojených státu pustil komunista.

Uznává sice, že je důležité bojovat proti terorismu, ale ne v případě, kdy jsou oběťmi jen nevinní lidé. „Odmítám něco takového pojmenovat jako vedlejší ztráty, jde o válečný zločin, který musí být potrestán. A pokud ho nepotrestá civilizovaná společnost, bude potrestána taková společnost samotná nahromaděným hněvem těch, kteří ještě nedávno byli ochotni k toleranci," dodal Filip.

„První oficiální reakce USA označila mrtvé lékaře a pacienty za 'vedlejší škody'. Druhý pokus - v nemocnici byli bojovníci Tálibánu. Podle Lékařů bez hranic nic takového není pravda. Cynismus vystřídala lež. Ovšem i kdyby to pravda byla, tak by to znamenalo, že USA a spojenci nemocnici vybombardovali zcela úmyslně, protože se v ní nachází neupřesněný počet ozbrojenců," připomíná europoslankyně Kateřina Konečná.

Mezinárodní společenství by podle ní mělo trvat na důsledném a nezávislém vyšetřování. „Europoslanci z KSČM tedy navrhli, aby se Evropský parlament této otázce věnoval na svém plenárním zasedání. Jsme moc rádi, že tento návrh byl přijat a Evropský parlament tak odmítl černobílé vidění světa. Nemůžeme přece ignorovat, že pacienti uhořeli přímo ve svých postelích, a to vinou tak významného mezinárodního geopolitického hráče," dodala komunistka.

Související

Více souvisejících

Lékaři bez hranic Vojtěch Filip (KSČM) Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy