Předsedou Svobodných se znovu stal Mach, Hampl ze strany odešel a věští jí volební neúspěch

Praha – Europoslanec Petr Mach obhájil v internetovém hlasování svou pozici v čele Strany svobodných občanů, když drtivě porazil své tři protikandidáty. Jeden z nich, sociolog a jedna z tváří Bloku proti islámu Petr Hampl, po porážce oznámil svůj odchod ze strany.

Mach vede stranu už od jejího založení v roce 2009. Kromě něj se o post ucházeli Roman Kříž, Petr Hampl a Miloslav Bednář. Kříž obdržel 15,6 procenta z 574 hlasů, Hampl 13,1 a Bednář 5,6 procenta. Mach dostal 65,7 procenta hlasů a stranu povede další dva roky, tedy i do sněmovních voleb v roce 2017.

Staronový předseda Svobodných dnes vyjádřil přání, aby jeho strana šla do krajských voleb v příštím roce po boku se Stranou soukromníků České republiky, s jejímž vedením už jedná.

Pokud jde o program, je Mach přesvědčen, že pouze ekonomický liberalismus Česku zajistí prosperitu a také bezpečnost. V ekonomické oblasti Mach navrhuje například zavedení jednotné základní sazby daně z přidané hodnoty na 15 procentech, zrušení DPH u potravin nebo přijetí ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu.

Pokud jde o bezpečnost, měla se vláda soudně bránit rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků, míní šéf Svobodných. Jestliže se ukáže, že země na okraji Schengenu nejsou schopny chránit hranici, mělo by Česko samo bránit své hranice, je také přesvědčen.

„Těm 75 členům, co mě volili, moc děkuju. A zvlášť děkuju těm, kdo mě veřejně podpořili. První reakcí je nesmírná úleva. Svobodní už nejsou můj problém. Opakuji prognózu, podle níž v parlamentním volbách v roce 2017 získají méně než 1% a bývalé voliče Svobodných si rozdělí Blok proti islámu a Valentovi Soukromníci. Dál nemám chuť tu stranu komentovat ani se k ní jakkoliv vyjadřovat," uvedl po volbě kandidát na předsedu Hampl.

Se Svobodnými už Hampl svpu budoucnost spojovat nechce. „Před chvílí jsem panu předsedovi Machovi oznámil ukončení členství ve straně. Členové drtivou většinou rozhodli o tom, že islám v ČR chtějí a že se naopak 'nechtějí dostat do parlamentu hlasy fašistů' (rozuměj lidí, kteří pokládají islám v současné saudské podobě za nebezpečnou totalitní ideologii). A já naprosto souhlasím, že nemá smysl, abych v takové straně setrvával," dodal sociolog, který proti islámu ostře vystupuje.

O tom, kdo obsadí čtyři křesla místopředsedů, rozhodnou Svobodní od 29. listopadu do 6. prosince.

Související

Více souvisejících

Petr Mach strana svobodných občanů Petr Hampl

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 16 minutami

před 26 minutami

před 46 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy