Kontrolní hlášení DPH bude řešit Ústavní soud, stížnost podává skupina senátorů

Praha - Kontrolní hlášení DPH bude řešit Ústavní soud. Názor Strany soukromníků České republiky sdílí čtvrtina senátorů. Ministerstvo financí je přesvědčeno o ústavnosti zákona. Hospodářská komora ČR odpoledne uvedla, že se přiklání k požadavku odložit účinnost kontrolního hlášení.

Právní rozbor, návrh ústavní stížnosti a výzva zákonodárcům. Tak vypadalo první kolo bitvy Strany soukromníků České republiky proti nesmyslnému kontrolnímu hlášení DPH. Druhé kolo pak obstarali senátoři. Pod ústavní stížnost se jich podepsalo celkem 21. Jde o větší podporu, než jaká je nutná. Podání stížnosti tak již nic nestojí v cestě.

Kontrolní hlášení budou muset od nového roku podávat všichni plátci DPH. Právnické osoby každý měsíc. Ti ostatní podle toho, jak často odvádějí daň. Strana soukromníků považuje kontrolní hlášení za další ránu do zubů živnostníkům a malým a středním podnikům. "Podání ústavní stížnosti je pro nás dílčím úspěchem. Zároveň jde o důkaz toho, že proti vládním kopancům do aktivních a pracovitých lidí se dá bojovat z mnoha pozic," uvedl předseda Strany soukromníků Petr Bajer. Velmi aktivní roli sehrál v získávání podpory pro ústavní stížnost senátor Ivo Valenta.

Hlášení nejsou náhradou za klasická přiznání, ale pouze jejich doplňkem. Jde vlastně o přehled všech přijatých a vydaných faktur. "Jde o údaje, které jsou v konkurenčním prostředí chápány jako citlivé. To vše teď bude uloženo v centrální elektronické evidenci vedené úředníky. Budou tak vědět vše o tom, jací jsou vaši obchodní partneři a v jakém objemu s nimi obchodujete. To je velmi snadno zneužitelné," vysvětluje předseda 1. místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek. Podle Ústavy České republiky má přitom každý právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním či jiným zneužíváním údajů o sobě.

Strana soukromníků navíc považuje zákon za zcela nepřiměřený. "Podle právních rozborů může být povinnost vnímána jako neústavní tehdy, pokud klade stejné povinnosti velkým i malým podnikatelům. Přitom dopad na ty malé je mnohem tvrdší," cituje odborníky Petr Bajer. Ústavní soud z obdobných principů dříve zhodnotil jako neústavní kauce vůči malým distributorům pohonných hmot.

Psali jsme:
Počet nespolehlivých plátců DPH vzrostl, na černé listině je 1851 firem
 

Dalším velkým problémem kontrolních hlášení jsou naprosto nesmyslné a vysoké sankce. V případě, že finanční správa zjistí nesrovnalost, je okamžitě podnikateli udělena automatická pokuta a zaslána výzva k odstranění chyby do pěti dnů od doručení. Pro živnostníky a malé podnikatele s malým počtem zaměstnanců, nebo s žádnými zaměstnanci, to znamená konec dovolených a služebních cest, neboť nikdo neví, kdy výzva, v případě nesrovnalostí, bude doručena.

Senátor Ivo Valenta dnes kritizoval neustálé vymýšlení nových a nových zákonů, které "šmírují, které jdou do podstaty osobních dat, otravují a obtěžují podnikatele a lidi, kteří chtějí přemýšlet svobodně". Senátor za ODS Jaroslav Kubera hovořil zase o tom, že si stát bere lidi do područí. Ke stížnosti, kterou připravila Strana soukromníků, se vedle Valenty a většiny senátorů za ODS připojili také senátoři společného klubu SPO, KSČM a Severočechů.

Hospodářská komora sdružující téměř 14.000 podnikatelů dnes odpoledne v tiskové zprávě oznámila, že by se nebránila myšlence odložit účinnost kontrolního hlášení, jak to nedávno navrhli opoziční poslanci. "Domníváme se, že by zmíněná senátorská stížnost nejprve měla být řádně projednána Ústavním soudem," uvedla dnes komora. Podle ní by odklad otevřel prostor pro projednání úlev pro podnikatele, které by kompenzovaly zvýšení administrativních nákladů kvůli kontrolnímu hlášení. Změnou k lepšímu by podle komory mohlo být například pružnější vracení odpočtů DPH.

Další problém spatřují senátoři v podobě přenesení "obrovských pravomocí" na úředníky finanční správy.

Ministerstvo financí taková tvrzení odmítá. "Kontrolní hlášení a jeho legislativní podoba je v plném souladu s ústavním pořádkem České republiky. Nevyvolává neúměrné náklady a rozhodně neznemožňuje nikomu podnikat," uvedl úřad v tiskovém prohlášení. Finanční správa tímto systémem podle něj nezíská žádné údaje, na které by neměla už dnes právo. Na podobném systému navíc už dnes hlášení funguje při obchodování přes hranice jednotlivých členských států, uvedlo ministerstvo.

"Já považuji za skandální, že pan senátor Valenta a Strana soukromníků považuje okrádání státu za podnikání," uvedl dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR DPH Strana soukromníků

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy