Budete mi furt do toho kvákat? Ve Sněmovně bylo kvůli EET opět dusno

Praha - Páteční jednání Sněmovny se opět změnilo v cirkus financovaný z peněz daňových poplatníků. Ministr financí Andrej Babiš ráno překvapil všechny, včetně svých koaličních partnerů, nenadálým plánem na snížení daně u piva. Do Sněmovny si přinesl ceduli a plakát, kterými mával při projevech opozičních poslanců. Předseda TOP 09 Kalousek se zase pohádal se svou bývalou stranou KDU-ČSL.

Andrej Babiš si do sálu přinesl velkou ceduli s půllitrem piva, nápisem EET (Elektronická evidence tržeb) a "Levnější pivo". Slovo si vzal poslanec TOP 09 Daniel Korte. Nejprve vyškolil místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavu Jermanovou (ANO), že jeho jméno "Korte" se skloňuje. Poslanec TOP 09 se pak pustil do kritiky brožury, kterou k EET vydalo ministerstvo financí.

"Já upřímně řečeno pochybuji, že by autorem byl pan Andrej Babiš, protože mám-li soudit podle jeho verbálních projevů tady ve Sněmovně nebo v diskusních pořadech, tak je sotva schopen napsat osmadvacet stránek textu. Pravda, je tam dost obrázku, ale přeci jen," řekl na adresu ministra financí, který mu za zády začal mávat obří cedulí.

"Já prosím pana minstra, aby ceduli odložil," řekla Jermanová. Babiš ji nejprve neposlechl, ale nakonec ceduli odložil. Korte se nechtěl nechat rozhodit. "Budu muset pracovat s tím textem tak, že autorem je Andrej Babiš!" překřičel místopředsedkyni Jermanovou a pokračoval v útocích na Babiše.

"Tam je gramatická chyba, pane ministře, mělo by tam být ´mne´,a ale to byste asi nepochopil," řekl Korte při rozboru brožury. Babiš za Kortem opět vztyčil ceduli. Jermanová ho chtěla umravnit, ale to se nelíbilo Kortemu. "Budete mi do toho pořád kvákat, paní místopředsedkyně?!" obořil se Korte na Jermanovou.

Během jeho dalšího projevu ale začali poslanci ANO hromadně opouštět sál. Po krátké rozpravě s Babišem Jermanová přerušila schůzi na 10 minut a svolala grémium Sněmovny.

Další hádky přišly, když se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek rozhodl vyčinit své bývalé straně, KDU-ČSL, že podpořila návrh předsedy poslanců hnutí ANO, kterým stanovili termín hlasování o elektronické evidenci tržeb na 10. února. Během projevu začal na Kalouska Faltýnek pořvávat.

"Až přestane řvát Faltýnek, budu pokračovat," řekl Kalousek. "Nepřestanu!" odvětil Faltýnek. Místopředseda Sněmovny Bartošek pak vyzval všechny, aby se uklidnili. Během projevu Kalouska k lidovcům ale začal Babiš za zády svého největšího rivala mávat plakátem, na kterém byla výše DPH u piva za vlády, v níž byla TOP 09, a Babišův návrh.

"Pane ministře, já váš žádám o kázeň, abyste schoval ty materiály a abyste neprovokoval v sále, jak jste již dnes byl upozorňován," umravňoval Bartošek Babiše.

Kalouskův projev nadzvedl ministra zemědělství za KDU-ČSL Mariana Jurečku. "Zaplaťpánbůh, už jste bývalým členem KDU-ČSL i bývalým předsedou! Musím se jasně ohradit proti tomu, abyste zkoušel historické reminiscence a abyste zkoušel na nás apelovat!" řekl Jurečka.

Jurečka vyčetl Kalouskovi, pod jakými rozpočtovými deficity byl jako ministr financí podepsán. "Napřed se podívejte na svojí historii a potom mějte ambici tady kázat a apelovat na KDU-ČSL a říkat něco z titulu bývalého předsedy KDU-ČSL. Zaplaťpánbůh, že už bývalého!" ukončil Jurečka svůj projev a sklidil bouřlivý potlesk, při kterém Andrej Babiš vykřikoval "Bravo!"

Kalousek se ale nenechal rozhodit, "Aplaus levicové části spektra je pro mě tou nejsladší odměnou," opáčil. Lidovcům předpovídal, že dříve či později budou tvrdit, že za nic nemohli a jejich chování přirovnal k chování normalizátorů v letech 1969 a 1970.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Poslanecká sněmovna Jaroslava Jermanová (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy