Úsvit se nevzdává. Opět navrhl zpřesnění postavení šéfky ERÚ Vitáskové

Praha – Poslanci Úsvitu opět navrhli zpřesnění právního postavení předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Působnost vedení úřadu navrhl už dřív upravit Úsvit i vláda, ale v novele energetického zákona. K opoziční předloze se Sněmovna dosud nedostala, vládní úpravu poslanci vrátili v lednu ze závěrečného schvalování do druhého čtení k dalším opravám.

V novele služebního zákona chtějí poslanci Úsvitu opět zařadit předsedu a místopředsedu úřadu výslovně k funkcím, na něž se norma nevztahuje. Tak, jak tomu bylo do konce loňského roku. Strana označuje současný návrh za legislativně-technický, má prý nejasnosti napravit. Předlohu nejprve posoudí vláda. Autoři chtějí, aby ji poslanci následně schválili zrychleně už v prvním čtení.

Současný stav a rozpory mezi energetickým a služebním zákonem dostal Vitáskovou do složité právní situace. Pokud by Vitásková služební slib složila a policie a státní zastupitelství by oficiálně potvrdily, že je trestně stíhána, vláda by rozhodovala o zproštění výkonu funkce. Služební zákon dále uvádí, že pokud vedoucí služebního úřadu slib odmítne složit, služební poměr mu zanikne. Vitásková by měla podle rozboru složit slib do března.

Předsedkyně ERÚ, jež se nedávno dostala do sporu s vládou kvůli vypsání podpory obnovitelných zdrojů pro letošek, by měla podle analýzy pro kabinet stvrdit začlenění pod služební zákon složením slibu. Vitásková to odmítá.

Předsedu ERÚ ale jmenuje na návrh vlády prezident. Prezident Zeman se už nechal slyšet, že by Vitáskovou neodvolal. Mohlo by se tedy pravděpodobně stát, že Vitásková by zůstala v čele ERÚ, ale byla by bez pravomocí.

Související

39. sjezd ČSSD

Volby ovlivní stranické rozpočty. ČSSD zřejmě přijde o miliony

Praha - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny rozhodnou také o tom, zda a kolik peněz strany budou dostávat od státu. Tyto příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Za loňský rok strany ze státního rozpočtu dostaly podle ministerstva financí za poslanecké mandáty celkem 171 milionů korun, příští rok to bude kvůli navýšení příspěvku na mandát 180 milionů korun.

Více souvisejících

Úsvit - Národní koalice Energetický regulační úřad Alena Vitásková

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy