Souboj senátorů. Lidovce povede do voleb ve Zlínském kraji Čunek, ČSSD Gajdůšková

Zlín – Lidovci schválili zlínskou kandidátku do nadcházejících krajských voleb. Lídrem KDU-ČSL bude senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek. Kandidátky už zveřejnily také další strany.

O kandidátce KDU-ČSL dnes informovala krajská tajemnice strany Karla Vaculínová. Kandidátku schválili lidovci na sobotním sjezdu. Čunek vedl lidovce již v minulých krajských volbách, kdy KDU-ČSL získala deset míst v krajském zastupitelstvu a skončila ve volbách druhá, zůstala však v opozici. Koalici sestavila vítězná ČSSD s třetími komunisty a Stranou práv občanů. V opozici jsou kromě lidovců také STAN/TOP 09 a ODS.

Na druhém místě kandidátky lidovců je nyní zastupitel Zlína Miroslav Kašný, na třetím starosta Starého Města Josef Bazala, čtvrtý je starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek, následuje ředitelka Centra pro seniory Zahrada v Bystřici pod Hostýnem Šárka Jelínková. Strana volila jen prvních pět míst, další pořadí určí krajský výbor až po Velikonocích.

Kandidátku ČSSD ve Zlínském kraji povede bývalá senátorka Alena Gajdůšková, lídrem komunistů bude zřejmě náměstek hejtmana Ivan Mařák, Stranu práv občanů povede nejspíš opět náměstek hejtmana Lubomír Nečas. Vládní hnutí ANO nasadí poslankyni Margitu Balaštíkovou.

ODS povede starosta Vlčnova na Slovácku a krajský zastupitel Jan Pijáček a TOP 09 krajský předseda strany Vlastislav Navrátil. STAN vytvoří společnou kandidátku s hnutím ZVUK 12 a se Zlínským hnutím nezávislých, lídrem bude primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN).

Do voleb půjde i Strana soukromníků, jež má nyní jednoho zastupitele a kterou podporuje majitel loterijního holdingu Synot, senátor Ivo Valenta, kandidovat bude se Svobodnými. Společnou kandidátku Stranu zelených a Pirátů povede vsetínský zastupitel Michal Berg.

Související

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 
Agenti GRU zodpovědní za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku.

Policie odložila případ Vrbětice. Smrtící exploze způsobili agenti ruské GRU

Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé polovině roku 2014. Exploze připravily o život dva české občany a způsobily škodu přes miliardu korun. Podle policie se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, přičemž jde o součást jejího dlouhodobého diverzního působení mimo území Ruska.

Více souvisejících

Zlínský kraj Jiří Čunek Alena Gajdůšková

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy