Konvička vypověděl smlouvu s Úsvitem: Zneužili popularitu Bloku proti islámu

Praha – Spolupráce mezi Blokem proti islámu a stranou Úsvit – Národní koalice je u konce. Obě skupiny se loni domluvily na spolupráci v krajských a senátních volbách. K té ale nakonec nedojde. Vedení Bloku proti islámu také oznámilo, že na 28. května svolává do Prahy celostátní sněm hnutí. Na něm Konvička odstoupí z funkce předsedy a bude usilovat o znovuzvolení a nový mandát. 

Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička tvrdí, že Úsvit jednal neférově. „Důvodem vypovězení smlouvy je neférové jednání ze strany Úsvitu, který od samého počátku uvedl Blok v omyl a zneužil jej pro to, aby získal masivní podporu voličské základny Bloku proti islámu za účelem opětovného dosažení volitelných míst v Parlamentu ČR pro své vlastní členy. Závazky, ke kterým se Úsvit zavázal, od počátku neplnil a toto zjevně byl i jeho záměr. Peníze, určené na volební kampaň, byly pouze planým slibem a tyto prostředky zřejmě neexistují," uvedl na webu skupiny.

„Úsvit-Národní Koalice s překvapením sleduje aktuální vývoj v Bloku proti Islámu a jejich prezentovaný nový postoj uveřejněný na sociálních sítích," uvedl Úsvit na svém facebookovém profilu. Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch ČTK řekl, že rozhodnutí bloku je pro něj obrovské překvapení a zatím ho nechtěl komentovat. „Teď zjišťujeme informace. Zatím by jakékoliv mé vyjádření bylo předčasné," uvedl. O nové situaci bude v úterý dopoledne jednat předsednictvo strany.

Vedení Bloku proti islámu oznámilo, že na 28. května svolává do Prahy celostátní sněm hnutí. Na něm Konvička odstoupí z funkce předsedy a bude usilovat o znovuzvolení a nový mandát. „To neznamená, že Blok končí, nebo že já, Martin Konvička, končím s úsilím zastavit islamizaci České republiky," prohlásil lídr protiislámského hnutí ve spotu, který zveřejnil na facebooku.

„Výkonný výbor vyzývá členy Bloku proti islámu, kteří jsou zároveň členy strany Úsvit národní koalice, aby vystoupili z této politické strany, a to pro zjevné ideové rozpory mezi Blokem a Úsvitem, kdy, jak se ukázalo, zabránění islamizace ČR nebylo prioritou, ba ani skutečným úmyslem této strany. Současně vyzývá členy strany Úsvit národní koalice, kteří se ideově ztotožňují s programovými cíli Bloku proti islámu, a nesouhlasí s neférovými praktikami vedení své strany, aby se stali členy Bloku proti islámu," dodal Blok na svém webu.

Prohlášení o vypovězení smlouvy s Úsvitem Konvička podepsal a oznámil společně se svým dosavadním místopředsedou Petrem Hamplem, který minulý týden oznámil svůj záměr rezignovat na funkci v nejužším vedením Bloku proti islámu. Chce se soustředit na kandidaturu do Senátu.

Blok proti islámu se loni v září domluvil s Úsvitem na spolupráci v letošních volbách do krajů a třetiny Senátu. Smlouva přepokládala, že Konvička bude takzvaným superlídrem formace. Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi blokukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně.

Letos v únoru na společné ideové konferenci v Praze schválily orgány Úsvitu i BPI změnu názvu strany na Úsvit s Blokem proti islámu. V březnu oznámil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, že ministerstvo vnitra změnu názvu straně nepovolilo. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se podle Lidinského bude proti rozhodnutí bránit soudně.

„Vedení Bloku proti islámu se tímto omlouvá svým členům a sympatizantům za zcela mylný politický krok, totiž za uzavření spojenectví se stranou Úsvit národní koalice. Prioritou Bloku proti islámu byla a vždy bude snaha o zastavení postupu islámu a islamizace Evropy, posílení obranyschopnosti a obnova občanských ctností občanů ČR (tzv. švýcarizace země), zastavení nelegální migrace, která Evropu a její hodnoty zcela ničí a odpor proti současnému vedení Evropské unie, které je pátou kolonou islamistů v Evropě. Tyto priority programu stále trvají, Blok z nich nikdy neustoupil a o svém dalším směřování, včetně personálního vedení spolku, rozhodnou delegáti za květnovém sněmu," píše se v prohlášení Bloku proti islámu.

Související

Více souvisejících

Blok proti islámu Úsvit - Národní koalice Martin Konvička

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy