Nikdo je nenutil lézt do vlády, kazí naši práci a my vypadáme zle. Poslanci zuří kvůli práci ministrů

ANKETA – Především z řad opozice se ozývá kritika některých ministrů, kteří nechodí na pravidelné interpelace. Ministr financí Andrej Babiš navíc v pátek nebyl ve Sněmovně, a to i přesto, že měl v závěrečném kole představit šest předloh. Podle mnohých je to však pohrdání Sněmovnou a podobné hříšníky by měl čekat postih.

„Pokud nepřítomnost jedince zablokuje jednání celé Sněmovny, jde o hrubou chybu a měl by být vyvozen nějaký závěr," uvedl pro server EuroZprávy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Parlament vládě dává důvěru, tedy by ministry neměl obtěžovat. Nikdo je přeci nenutí lézt do vlády.. je na premiérovi, aby si je srovnal. U ministrů poslanců si dovedu představit i postih za zanedbávání mandátu. Rozdávat někde koblihy je tak trochu pohrdlivé," myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Naopak podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové postihy nic nevyřeší. „Ministr Babiš již poněkolikáté byl na dovolené či rozdávat koblihy v době projednávání bodů, které on sám předložil Sněmovně. Voliči by si to měli pamatovat," uvedla pro naši redakci.

„Andrej Babiš není schopen pochopit, že stát není jeho firma. Že vláda odpovídá Poslanecké sněmovně a ne naopak. Ale že už nechodí ani na 3. čtení vlastních návrhů, svědčí o tom, že ho zákony nezajímají. Prostě se stará, ale jen o svoje firmy a svoji popularitu," tvrdě se do šéfa hnutí ANO pustil Marek Benda z ODS.

„Myslím, že neúčast premiéra a dalších ministrů na interpelacích je spíš věc politické kultury. Trest za pohrdání prací ve Sněmovně a opozicí by měli stanovit občané ve volbách. Mně osobně už po třech letech této vlády ani tak nevadí, že Sobotkova a Babišova vláda ignoruje interpelace a práci ve Sněmovně, protože už je znám a vím, že kážou vodu, ale pijí víno – a změnit to mohou jen občané ve volbách," řekl pro EuroZprávy.cz šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Problémem je spíše třeba to, že nepřipustí k jednání legislativní návrhy opozice a pravda ani některých vlastních poslanců, takže celá Sněmovna ztrácí smysl, protože koalice odmítá jakýkoliv opoziční návrh bez ohledu, za je dobrý či ne. Pak přijdou novináři a ptají se nás, co jsme udělali a my musíme říct, že naše návrhy byly zahozeny a kupodivu ten špatný není koalice, která válcuje a neguje naši práci, ale my," zlobí se poslanec. Poukazuje, že on a jeho strana předložili hned několik zákonů, které se týkaly přímé volby, odvolatelnosti politiků nebo trestní odpovědnosti politiků a soudců.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy