Rozdíly v platech starostů jsou enormní: Zákon má změnit příplatky pro lokální politiky

Praha - Ministerstvo vnitra připravilo zákon, který změní výpočet pro odměny členů obecních a krajských zastupitelstev. Podle nové normy tak zmízí velké rozdíly, které u nejmenších a největších obcí činí až desetitisíce korun měsíčně.

Starostové nejmenších obcích, kde žije do 100 obyvatel, berou nyní měsíčně 28.385 korun. Tato částka je stejná i pro starosty z větších měst. Vesničtí starostové však dostávají příplatek podle počtu obyvatel 1350 korun, zatímco například v Brně se zhruba 380.000 obyvatel činí příplatek 64.348 korun.

"Poměr pevné měsíční složky za výkon příslušné funkce a příplatku za počet obyvatel, když zákonné povinnosti starosty v malé obci i velké obci jsou úplně stejné, je už zcela mimo realitu," uvádí důvodová zpráva.

Vnitro nově navrhuje stanovit měsíční odměnu pro starosty obcí, kde žije do 300 obyvatel. Pomocí koeficientů se pak má stanovit maximální částka, kterou by brali starostové větších měst.

Rozdíly mají být i ve vyplácení odměn pro ostatní zastupitele v obcích, městech či krajích. Zastupitelé totiž mnohdy mají víc funkcí a dostávají několik odměn, což by se mohlo změnit.

Rozdíly jsou i v tom, kolik peněz dostávají politici, když z funkce odcházejí. V obcích například při zániku mandátu, odvolání nebo vzdání se funkce mají nárok na tři měsíční odměny. V krajích a Praze takový nárok není. Buď o tom musí rozhodnout zastupitelstvo nebo peníze nelze poskytnout vůbec.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce Ministerstvo vnitra mzdy / platy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 8 minutami

před 23 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda vyzvala k okamžité evakuaci jižních předměstí Bejrútu

V pondělí večer izraelská armáda vydala naléhavé varování pro obyvatele jižních předměstí Bejrútu, hlavního města Libanonu, aby se evakuovali kvůli plánovaným útokům na cíle militantního hnutí Hizballáh. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy