Orbán se referendem ztrapnil? Lidé jeho vymývání mozků nepodlehli, zní z Česka

Praha – Asi 98 procent Maďarů v nedělním referendu odmítlo uprchlické kvóty stanovené Bruselem. Přesto někteří v souvislosti s hlasováním mluví o propadáku, k urnám totiž nepřišlo potřebných 50 procent voličů, aby bylo platné. Maďarská opozice už vyzvala premiéra Viktora Orbána k rezignaci, slovy kritiky nešetří ani Češi.

„To, že Maďaři, Češi, Slováci i další evropské národy odmítají Bruselem nadiktované povinné kvóty na uprchlíky, ví každý. Viktor Orbán se přesto populisticky rozhodl využít (či zneužít?) tohoto faktu k uspořádání zcela zbytečného a finančně i politicky nákladného referenda ke svému prospěchu," komentuje uspořádání referenda bývalý europoslanec a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

Psali jsme:
Maďaři řekli jasné "ne" uprchlickým kvótám, referendum bude patrně neplatné
 

Poukazuje, že mu to kvůli nízké volební účasti nevyšlo. „Je to dobře. Populistický maďarský premiér se v očích domácí i evropské veřejnosti ztrapnil, a Maďaři ukázali, že i ve střední Evropě má populismus své meze. To samozřejmě nemění nic na situaci, že Maďaři, stejně jako Češi, zcela nesmyslné, chybné a Evropu rozdělující povinné kvóty nadále odmítají," dodal na svém facebookovém profilu.

K víkendovému dění v Maďarsku se vrátil i politolog Petr Robejšek, který se ale vyjadřuje mnohem mírněji. Maďarské referendum podle něj dopadlo dle očekávání. „Pozoruhodné byly spíše jeho okolnosti. Řekly nám hodně o reprezentativní demokracii a o moudrosti většiny. V chaotickém světě dneška jsou politici často konfrontováni s překvapivými a zlomovými procesy, které v okamžiku jejich zvolení nikdo nepředpokládal a pro jejichž řešení tudíž nemají mandát. Je proto na místě, když se vláda zeptá celé společnosti. Tím, že Viktor Orbán vyhlásil referendum dokázal, že správně chápe pojem reprezentativní demokracie a chce vládnout s lidmi a ne nad nimi," domnívá se politolog.

Poukazuje také, že demokratické vládnutí v dnešním chaotickém světě nemůže být paušálně legitimizováno pouze jednou za 4-5 let. „Vlády prospějí jak prosaditelnosti svých plánů tak i své vlastní stabilitě, když při zlomových rozhodnutích konzultují celou společnost a opřou se o rezervoár jejich zkušeností. Volební chování maďarských voličů dokládá moudrost masy, na kterou v debatě s odpůrci referenda v posledních týdnech opakovaně upozorňuji. Realistovi je přece jasné, že Maďaři nepodlehli Orbánovu vymývání mozku proti přijímání migrantů; to by jich jistě přišlo k volebním urnám zřetelně nad 50 procent,"komentuje účast Robejšek.

Naopak podle něj lidé správně odhadli jednak převládající postoj ve společnosti a také to, že jej vláda bude respektovat. „Neušlo jim ani to, že boj o kvóty je již pro Brusel prohraný a výsledkem všech těchto úvah byla volební účast pod padesáti procenty. A jen na okraj. Proč vlastně nejsou ve výsledku referenda viditelní Orbánovi odpůrci, o jejichž (zřejmě spíše domnělé) početnosti nás média tak neúnavně informují? Měli přece možnost použít referendum o migrantech k tomu, aby dali najevo, že ve společnosti existuje masivní opozice proti celkovému kurzu Orbánovy vlády." dodal politolog.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Libor Rouček Petr Robejšek

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy