V Olomouci je dusno: Padne hejtman Košta? ČSSD se do kauzy nechce plést

Olomouc - Krajský šéf ČSSD a náměstek olomouckého hejtmana Jiří Zemánek označil výzvu předsednictva a klubu krajských zastupitelů ANO k rezignaci jejich hejtmana Košty za vnitřní věc hnutí ANO. Sociální demokraté jako koaliční partner však bude podle něj plnit dohodu týkající se schválení případných personálních změn, pokud by k nim ze strany hnutí ANO došlo. Oto Košta rezignovat odmítl.

"Hnutí ANO řeší svůj interní problém, je to jejich právo. Nechci to komentovat, je jejich právo hodnotit hejtmana. Personální věci však máme ošetřeny. Pokud by přišli s jiným jménem, máme domluvu, že bychom jej schválili," řekl dnes ČTK krajský šéf ČSSD Zemánek. Podotkl však, že jako "koaliční partner neshledal, že by bylo něco špatně".

Podle krajského předsednictva a klubu krajských zastupitelů za hnutí ANO Olomouckého kraje Košta neplní své hejtmanské povinnosti, vyčetli mu však i jeho úzkou spolupráci s bývalým sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Rozbořilem, který je obviněn v korupční kauze Vidkun, a nemohl tak obhajovat svou funkci v krajských volbách.

Psali jsme: Chaos v Olomouckém kraji? ANO chce sesadit hejtmana Koštu, prý má potíže s alkoholem  

Podle ANO s ním Košta uzavřel poradenskou smlouvu, podle které Rozbořil dostával 45.000 měsíčně. Rozbořil to však dnes pro ČTK odmítl, tvrdil, že poradenskou smlouvu podepsanou neměl a šlo pouze o předávání agendy. "Rozumím tomu, že jim to vadilo. Hnutí ANO se vůči této kauze vymezovalo v předvolební kampani, tvrdili, že to budou dělat jinak a pak jej hejtman vzal na předávání agendy," uvedl Zemánek.

Podle něj ale předávání know-how mezi bývalým a nastupujícím hejtmanem získané za dlouholetou dobu praxe je v Olomouckém kraji běžná věc. "Dělo se to už od roku 2008," dodal Zemánek.

Pokud olomoucký hejtman Oto Košta nevyslyší výzvu k rezignaci, tak hnutí ANO na jednání zastupitelstva Olomouckého kraje v závěru února navrhne jeho odvolání. O případném návrhu na odvolání bude ANO jednat s koaličními ČSSD a ODS, s nimiž má v krajském zastupitelstvu většinu. Stanovisko ODS se zatím ČTK nepodařilo získat.

Související

Více souvisejících

Olomoucký kraj Oto Košta (hejtman) ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy