Zbabělec Sobotka! Mládek? Odvolat ministry ANO si netroufne. Měl by sám odejít

ANKETA - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznámil, že ve čtvrtek navrhne prezidentu Miloši Zemanovi odvolání stávajícího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) a sdělí mu i jméno nového ministra. Jak se na výměnu ve vládě dívají politici dalších stran? Právě to zjišťoval server EuroZprávy.cz.

Mládkův vládní kolega, šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek, věc příliš komentovat nechce. „Je to věc ČSSD, premiéra a prezidenta,“ uvedl v SMS zprávě pro server EuroZprávy.cz.

Psali mi novináři co říkám na konec kolegy Mládka ve vládě. Chtěl jsem jim odepsat ale došly mi mobilní data..

— Marian Jurečka (@MJureka) 20. února 2017

„Je dobré, že předseda vlády provede změnu na postu ministra průmyslu a obchodu. Ale klíčové problémy vlády se skrývají v rezortech řízených ministry ANO a na ty si bohužel pan Sobotka netroufne,“ řekl naší redakci Marek Benda (ODS).

Psali jsme: Sobotka "zařízl" ministra Mládka. Ve vládě končí, potopili ho mobilní operátoři S mobilními daty jsem neselhal, čelil jsem mediální kampani, tvrdí Mládek Odvolání Mládka je dobrou zprávou, ale přišlo pozdě, shodují se analytici  

„Byl ministrem 20. a ne 21. století, v oblastech podpory podnikání, digitálního trhu a ochrany spotřebitele selhal,“ uvedla pro EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Chápu,že Mládek se chce na odchodu pochválit.Když ale říká,že snížil nezaměstnanost a nastartoval růst,dělá si z nás srandu a dobře to ví.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 20. února 2017

„Na střídání na MPO se premiér rozhoupal v divném termínu. Je pravda, že se v rezortu nakumulovaly některé neobratnosti, ale při hodnocení práce vlády se ukázalo prstem na ministra Němečka a Dienstbiera. Na výměnu ministrů za ANO či KDU-ČSL asi nemá premiér sílu. V pozadí může být i sílící předvolební napnelismus – odlišné pohledy ČSSD a ANO na hospodářskou politiku vlády a neporozumění ministra financí a ministra průmyslu při jejím prosazování,“ řekl nám místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Odvolání min. Mládka je správný krok, nepochybně. Lepší by ale bylo, kdyby premiér Sobotka před 3 lety odvolal svůj nápad ho na MPO jmenovat

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 20. února 2017

„Po jeho vyjádření k levnějším datovým tarifům je to jediný logický krok. Každý ministr je zodpovědný za své ministerstvo a výrok náměstka ministra Mládka, aby ten, kdo chce levnější datový tarif, se přestěhoval do Polska, je skandální. Místo snahy o co nejlepší podmínky pro lidi šlo ministerstvo na ruku operátorům. Stejně tak řešení problémů s OKD ministr Mládek nezvládl. Jen forma, kterou to premiér Sobotka udělal, je trochu zvláštní. Ještě nedávno tvrdil, že je vše v pořádku. Jak je vidět, není,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Marek Černoch (Úsvit).

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura připomíná, že odvolání ministrů je věc premiéra. „Ale pokud jde o názor mě a SPD, tak pan premiér by měl v prvé řadě odvolat sám sebe. Co se týče ministra Mládka, tak samozřejmě mnohé výroky a nápady jdou za hranice zdravého rozumu. V tomto ohledu není ovšem ve vládě sám, jelikož lidé jako třeba premiér Sobotka nebo ministr Chvojka ho v nekompetentnosti ještě daleko předčí,“ nešetří kritikou pro EuroZprávy.cz Okamura.

„Jan Mládek, ministr pro zastaralý byznys, skončí. To je dobrá zpráva. Pomohl těžařům prolomením limitů v Bílině. Podporoval TTIP. Lákal do Česka firmy typu Amazon, které vydávají brigády za plnohodnotnou práci. Připravil zadání změn tarifů cen energií výhodné jen pro velkoodběratele. Politický vaz mu konečně zlomilo nepokryté stranění telekomunikačním firmám, jejichž tarifní kartel poškozuje uživatele, a snad ještě víc to, jak to obhajoval. Resort potřebuje ministra pro inovace. Zelení by do něj obsadili podnikatele v IT Jiřího Hlavenku," uvedl v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, předseda Zelených Matěj Stropnický. 

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Jan Mládek Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy