Zemanovi se zatím nikdo nemůže rovnat? Jeho ambicí je poměřovat se s Havlem i Klausem

ANKETA – Bude prezident Miloš Zeman znovu kandidovat? Jasno bude už za pár hodin. Ještě než bude veřejnosti sděleno oficiální rozhodnutí, jsme se ptali českých politiků, zda by podle nich Zeman kandidovat měl. A zde jsou reakce.

„Miloše Zemana znám dlouho, je celkem jasné, že bude znovu kandidovat, tu šanci si nenechá ujít. Jen nás napíná, i to je součástí jeho předvolební kampaně,“ uvedl pro server EuroZprávy.cz bývalý místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS ve volbách v roce 2013 Přemysl Sobotka.

„Miloš Zeman má vysokou popularitu mezi lidmi a nikdo ze zatím prezentovaných protikandidátů se mu nemůže rovnat. Má charisma, přehled a říká lidem, co chtějí slyšet. Je lepší mít prezidenta chybujícího než prezidenta třetího řádu. Miloši Zemanovi vyčítám to, že není schopen duchovně-morálního vedení země, a dával bych také přednost tomu, aby se choval jako ústavní prezident. Tedy aby se neingeroval do práce vlády,“ řekl naší reakci někdejší šéf ČSSD a expremiér Jiří Paroubek.

To, že bude Zeman kandidovat, očekává také lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Hlavně lidé kolem něho to chtějí. Podle mě by pan prezident kandidovat neměl. Zaslouží si odpočinek,“ uvedl v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz.

„Divil bych se, kdyby nekandidoval,“ přiznal pro náš server poslanec ČSSD Stanislav Huml. Podobně to vidí i šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. „Každý kandidát přinese do kampaně názor a vyvolá témata,“ dodává Černoch.

„Jak se pan prezident rozhodne, netuším. Ani nemá smysl hádat – jelikož se to za chvíli dozvíme. Pokud je pan prezident zdravý a má chuť bojovat, bylo by fajn, aby kandidoval a zvítězil,“ řekl nám šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Rozhodnutí je zcela na Miloši Zemanovi – tedy jeho věcí je i jeho zdravotní stav i politické ambice. A pro přímou volbu je jen dobré, pokud na jeho rozhodování nebudou nějak působit nežádoucí vnější vlivy. Předmětem hodnocení jistě ještě bude i hodnocení výkonu jeho uplynulého mandátu, jak ustál zaslouženou i nezaslouženou kritiku svých kontroverzí a co by mohlo být přínosem v dalším období,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Miloše Zemana jsem nevolil a ani volit nebudu. Mým stanoviskem se ale řídit jistě nebude. Vsadím se, že kandidovat bude. Jeho logickou ambicí je poměřovat se s Havlem i Klausem. Oba předchůdci vládli minimálně dvě období,“ připomněl pro server EuroZprávy.cz někdejší ministr obrany i zahraničí Alexandr Vondra (ODS).

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

EU varovně zvedá prst. Vyzvala Izrael k okamžitému ukončení operace v Rafahu

Evropská unie ve středu vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Varovala, že pokud tak neučiní, zkomplikuje to vztahy s Unií, uedla Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy