ANKETA: Novodobý Vietnam a dezinformace? Ptali jsme se politiků na americký útok v Sýrii

ANKETA - Páteční americké bombardování syrské letecké základny přivítal Izrael, Saudská Arábie nebo Velká Británie. Naopak Írán se vůči útokům vymezil. Americký zásah byl reakcí na chemický útok ve městě Chán Šajchún, za kterým údajně stojí syrský režim prezidenta Asada. Byl útok adekvátní reakcí? Nebo zašel prezident Donald Trump příliš daleko? Na to jsme se ptali předních českých politiků.

"Jsem rád, že USA nejdou cestou izolacionismu," konstatoval pro EuroZprávy.cz vicepremiér vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal, že zvěrstva je třeba ukončit.

Podle šéfa poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha se měl syrský konflikt již od počátku řešit společným mandátem. "Útokem Američanů na syrskou základnu se z toho může stát další "Vietnam", který by ale mohl mít nebezpečné celosvětové následky," napsal v SMS zprávě. Zmínil, že prezident Trump sice řekl, že mu půjde o lepší vztahy s Ruskem, ale podle Putina šlo prý o spontánní akci USA. "Američané se opět pasovali do role četníka bez mandátu," uzavřel Černoch.

Reakci USA považuje za adekvátní místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj je to "Nicméně stěží dostatečná reakce na nehumánní útok chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo," domnívá se. Zároveň doufá, že dojde k větší spolupráci mezi USA a evropskými státy a zároveň tak k převzetí většího dílu odpovědnosti za situaci v Sýrii

Jistou opatrnost vůči unáhleným závěrům vyjádřil poslanec za KSČM Jiří Dolejš. "Bohužel chybí důkazy o původci útoku a jde i o možný konflikt s mezinárodním zájem," zmínil nejasnosti kolem chemického útoku. Amerického prezidenta považuje za nečitelného. "Trump tu vystupuje jako nevyzpytatelný prvek v globální politice," myslí si.

Podle lídra SPD Tomia Okamury celá americká akce nebudí důvěru. Zmínil, že americký útok proběhl bez jakéhokoliv šetření a důkazů. Útok chápe jako silnou protiakci, která ohrožuje slabé, ale klíčící partnerství Ruska a USA. "Mám obavu, že Donald Trump podlehl cílené dezinformační akci," napsal Okamura

Pro EuroZprávy.cz se vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který americký útok spojil s nadějí na zastavení použití jakýchkoliv chemických zbraní. "K řešení syrského konfliktu bude stále potřeba nalézt dohodu i s ostatními regionálními hráči. Doufám, že dnešní útok USA napomůže tomu, aby chemické zbraně už nebyly nikdy použity. Je třeba stále usilovat o nezávisle vyšetření a potrestáni těch, kteří nesou za tragédii v provincií Idlib odpovědnost," dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka označil dnes na twitteru úterní útok chemickými zbraněmi za nepřijatelný zločin. "Bylo nutno něco udělat, aby bylo zřejmé, že je absolutně nepřípustné dopouštět se chemických útoků," řekl poté novinářům. Doufá, že rychlá reakce Spojených států povede k tomu, že podobné útoky v Sýrii ustanou.

"Ta tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou," řekl ČTK ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Dnešní útok USA považuje ministr za zlom v postoji USA k Sýrii, prezident Donald Trump byl podle něj ještě nedávno poměrně vstřícný k zachování Asada u moci.

Prezident Miloš Zeman nechce se soudy o americkém útoku spěchat. Čeká na vyšetření jeho příčiny, tedy nasazení chemických zbraní v Idlibu. "Uvítal bych, kdyby tuto událost vyšetřila nezávislá komise pod gescí Rady bezpečnosti (OSN) s tím, že kdyby kdokoli bránil této komisi v jejím vyšetřování, tak už sám tím, že by tomu bránil, by se definoval jako viník této akce, de facto chemické války," řekl. Odmítl také, že by si vybíral, zda se má přiklonit k ruskému nebo americkému prezidentovi. Rusko americký útok odsoudilo.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.
USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Více souvisejících

útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Sýrie USA (Spojené státy americké) Bašár Asad Donald Trump Marek Černoch Pavel Bělobrádek Jiří Dolejš Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy