KOMENTÁŘ | Sobotka chystá odstřel Zemana, možná mu pomůže Škromach

Komentář Miroslava Horkého - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vytáhl znovu do boje. Chystá se odstřel Zemana, dějství druhé. ČSSD možná postaví levicového kandidáta do boje o Hrad. Sáhne Sobotka po skutečně levicovém Zdeňku Škromachovi na úřad práce a odčerpá tak hlasy Miloši Zemanovi?

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes připustil, že by jeho strana mohla postavit do prezidentských voleb vlastního kandidáta. Stal se tak prvním předsedou parlamentní strany, který něco takového nahlas vyslovil. Pokud k tomu skutečně dojde, vážně by to mohlo ohrozit pozici Miloše Zemana.

Sobotka i ČSSD musí vědět, že jejich kandidát nebude mít šanci

Shrňme si fakta. Premiér dnes pro ČTK naznačil, že by strana mohla postavit „skutečně levicového kandidáta“ do prezidentské volby, jež se bude konat příští rok v lednu. Nebuďme naivní, Sobotka i další straníci, s nimiž to zajisté (jako demisi vlády) pečlivě probral, musí vědět, že jejich kandidát v žádném případě nebude moci vyhrát. Zaprvé, strana nemá silnou charismatickou osobnost, která by dokázala oslovit masy. Zadruhé, preference této „tradiční politické strany“ jsou téměř na historickém minimu. No a zatřetí, když v minulé prezidentské volbě ČSSD postavila svého kandidáta Jiřího Dienstbiera, skončil s odřenýma ušima na čtvrtém místě. Pokud tedy sociální demokraté alespoň trochu přemýšlí, musí si těchto skutečností býti vědomi.

Premiér chce už podruhé překazit zvolení Zemana prezidentem

O co jim tedy jde? Je to jednoduché. Chystá se odstřel Zemana, dějství druhé. Bohuslav Sobotka už jednou překazil Miloši Zemanovi prezidentství, které měl v roce 2003 už už na dosah. Řekněme si na rovinu, že Sobotka si teď může být jistý v kramflecích. Jeho největší straničtí odpůrci se stáhli do ústraní (Zimola, Škromach, Hašek), ve sporu se Zemanem a po trapné hradní reality show se za ním strana poměrně jednotně sešikovala. I kdysi podporovatel Miloše Zemana, ministr Chovanec, připouští možnost, že strana podpoří někoho jiného. Strana i Sobotka vědí, že jejich kandidát nevyhraje, pokud ale bude skutečně levicový, odčerpá Miloši Zemanovi podstatnou část hlasů, což ho může velmi výrazně poškodit.

Strana nesmí nasadit druhého Dienstbiera

Má to ale jeden háček, tento skutečně levicový kandidát nesmí být druhý Jiří Dienstbier. Tomu totiž část, převážně mimo městských voličů, nemohla přijít na jméno. Dienstbier byl představitelem liberálně levicového křídla ve straně, která však z hlediska politické geografie nenažene ČSSD tolik voličů, jako klasická „dělnická“ levice, reprezentovaná pány Škromachem a Foldynou. Ani to by ale nemuselo stačit, Zeman, ač čistě objektivně není levicovým kandidátem, je stále mezi svými voliči jako silně levicový vnímán.

Čistě hypoteticky by tak, pokud chce Bohuslav Sobotka zničit Miloše Zemana, měl do boje povolat svého lánského kamaráda z úřadu práce, Zdeňka Škromacha. Pokud ten by se neomezil jen na cachtání v bazénku, strana by mu na kampaň přispěla a on by ji měl skutečně důstojnou, cíl Sobotky by byl zřejmě naplněn. Hlasy by se rozdělily, Zeman by dokonce mohl utrpět porážku už v prvním kole. Otázkou ale je, zda by Zdeněk Škromach na tuto hru přistoupil a zda by za svého šéfa odvedl kus špinavé práce.

Předseda ČSSD možná přeceňuje svoje možnosti a sílu

Ale jelikož politika je hra o nespočtu proměnných, ČSSD musí brát ohled i na to, jak vypadá struktura kandidátů na pravici a ve středu. Jména Marek Hilšer, Michal Horáček a Jiří Drahoš se zatím zdají být neslaná nemastná a volič u nich zatím neví, co pořádně čekat. Pokud tedy Sobotka skutečně nechce, aby byl příštím prezidentem opět Miloš Zeman, bude muset své kroky koordinovat i s opozicí. Možná jsme ale jen svědky přehnaného sebevědomí, které uprostřed vládní krize premiér nabyl. Odvaha se mu musí nechat, otázkou však je, zda už nepřecenil svoje možnosti a síly.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

komentář prezident čr Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Milan Chovanec Zdeněk Škromach

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy