Poslanci se znovu přeli kvůli změnám zákoníku práce, jednání nedokončili

Praha – Poslanci dnes nedokončili diskuzi o sporných změnách zákoníku práce. Kluby ČSSD a KDU-ČSL neprosadily návrh, aby dolní komora mohla pokračovat v projednávání novely i ve večerních hodinách. Žádost předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka nepodpořili až na jednoho ani poslanci vládního hnutí ANO. Kdy se poslanci k předloze vrátí, není známo.

Vládní novelu i některé poslanecké pozměňovací návrhy v dnešním druhém čtení kritizovala pravicová opozice. Rovněž nastupující ministr financí Ivan Pilný (ANO) prohlásil, že by neměl problém se zamítnutím normy, případně jejím vrácením kabinetu k přepracování

Pilný varoval před případnými škodami, které by mohly úpravy zákoníku práce přinést ekonomice. Na mnoha návrzích podle něj není shoda v tripartitě. Podle pravicové opozice pochází z pera odborů a ke změnám zákoníku nyní nejsou důvody. František Laudát z TOP 09 označil novelu za paskvil.

Levice naopak změnu podporuje, podle zpravodaje Jaroslava Zavadila (ČSSD) zaměstnavatele nepoškodí. „Podnikatelé by nebyli bez zaměstnanců vůbec nic," řekl. Miroslav Opálka (KSČM) poukazoval na to, že Česko by se mělo přiblížit vyspělým evropským zemím.

K vládní novele jsou ve sněmovním elektronickém systému desítky poslaneckých pozměňovacích návrhů. Zavadil chce navrhnout například nejméně pětitýdenní dovolenou pro zaměstnance po dvou letech práce u jednoho zaměstnavatele a právo odborů zastavit provoz, pokud se zjistí závady ohrožující bezpečnost. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák bude požadovat, aby zdravotníci v soukromých nemocnicích dostávali odměnu podle platových tabulek jako jejich kolegové ve státních zařízeních.

Vládní novela vyvolala dříve debaty zejména kvůli navrhované úpravě pravidel pro práci z domova. Také ta by mohla doznat změn, pokud však předloha vůbec postoupí do závěrečného schvalování.

Vládní novela by měla mimo jiné zrušit jednostranné převedení zaměstnance na jinou práci, zavést nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby a zaručit dobu odpočinku při pracích mimo pracovní poměr. Má taky více chránit matky po návratu z rodičovské dovolené.

Sociální výbor už v únoru podpořil novelu zákoníku práce s některými úpravami jen o jediný hlas. Pro předlohu tehdy hlasovali členové za ČSSD, KSČM a Úsvit, proti byli zástupci vládních ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS.

Související

Marian Jurečka

Jurečka odmítl senátní snahy upravit zákoník práce, obává se sankcí EU

Kvůli sankcím ze strany EU nemůže Česko nyní, jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, přistoupit na rozvolnění podmínek pro práci na dohody, což je navrhováno v nové verzi zákoníku práce některými senátory. Dnes to ministr uvedl v Senátu, když hájil novelu ve verzi, která byla projednána se zaměstnavateli i odbory. Odmítl také návrh na odklad změn až na začátek příštího roku.
Poslanecká sněmovna

Pět týdnů dovolené? Návrh KSČM bude zřejmě zamítnut

Do závěrečného kola se ve Sněmovně dostal návrh KSČM na prodloužení zákonné dovolené pro zaměstnance o týden nejméně na pět týdnů. Předloze hrozí v souvislosti s dřívějšími postoji sociálního a hospodářského výboru zamítnutí. V dnešním druhém čtení poslanci žádné úpravy nenavrhli. Dolní komora by mohla hlasovat o novele zákoníku práce ještě na nynější schůzi.

Více souvisejících

zákoník práce Poslanecká sněmovna zaměstnavatelé zaměstnání

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 26 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 42 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy