Bezprecedentní urážka, říká Špaček na Ovčáčkův vulgární výrok

Praha - Podle experta na etiketu Ladislava Špačka je výrok současného mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka na adresu pracovníka České televize bezprecedentní urážkou, kterou si státní úředník nemůže dovolit. Pro EuroZprávy.cz uvedl, že ho neomlouvá ani to, že své výroky píše na sociální síť twitter. Někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský míní, že pokud ho za podobné výroky prezident nevyhodí, je třeba jeho slova vnímat jako ta prezidentova.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček opět rozvířil debatu o tom, co je úlohou mluvčího prezidenta republiky. V souvislosti s návštěvou Miloše Zemana v Buckinghamském paláci u královny Alžběty II. se totiž Ovčáček velmi urážlivě vyjádřil na adresu pracovníka České televize (ČT) Františka Lutonského. Označil ho za "idiota". 

"Urážlivé výroky mluvčího prezidenta republiky se staly běžnou formou komunikace Hradu s politiky, médii a veřejností," konstatuje pro EuroZprávy.cz odborník na etiketu a někdejší spolupracovník Václava Havla Ladislav Špaček.

"Pan Ovčáček je pouhý státní úředník, jeho hrubosti adresované komukoli, dokonce i členům vlády, v tomto případě funkcionáři České televize, překračují všechny normy a zvyklosti, které mluvčí všude ve světě respektují," dodal. Podle něj je důležité si uvědomit, že úkolem mluvčího je tlumočit stanoviska hlavy státu a ne se pouštět do dialogů s ústavními činiteli nebo veřejností. "Poslední výpad je bezprecedentní urážkou, to si státní úředník v pozici, kdy reprezentuje úřad prezidenta republiky, nemůže dovolit," uvedl Špaček. 

Podobně Ovčáčkovo vystupování hodnotí také Michael Žantovský, někdejší mluvčí Občanského fóra (OF), prezidenta Václava Havla a v současnosti působící jako ředitel Knihovny Václava Havla.

"Pan Ovčáček nestojí za hodnocení. Tiskový mluvčí prezidenta nemá žádnou vlastni subjektivitu, tlumočí výhradně názory prezidenta. Pokud se takto vyjadřuje a prezident ho okamžitě nevyhodí, musíme mít bohužel za to, že jde o názor a slovník prezidenta," sdělil v reakci na otázku serveru EuroZprávy.cz.

„Dary pana prezidenta a jeho paní pro J. V. královnu Alžbětu II. Brož s českými granáty a hedvábný šátek s motivem díla Václava Hollara,“ napsal Ovčáček na twitteru a přidal k tomu i fotky obou předmětů. Právě dary zaujaly zástupce šéfredaktora ČT Františka Lutonského. „Prezident Miloš Zeman přivezl královně Alžbětě II. dárek z e-shopu za 4 tisíce Kč,“ napsal na twitteru. „Tenhle idiot dělá zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT. Takže idiotovi Lutonskému vzkazuji: jde o ukázku umu českých rukou. Brož s českým granátem,“ napsal v reakci na twitter.  

Právě na sociální síti je Jiří Ovčáček, podobně jako americký prezident Donald Trump, velmi aktivní. Mění se s příchodem sociálních sítí způsob komunikace mezi politiky (a mluvčími) a veřejností?

"Ani sociální sítě, které vedou k rychlým výměnám názorů, často v emotivních okamžicích, nemohou sejmout ze státního úředníka povinnost komunikovat slušně, důstojně a s respektem k ústavním činitelům a dalším institucím," sdělil k tomu Špaček. 

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Ladislav Špaček Michael Žantovský sociální sítě Česká televize

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 13 minutami

před 22 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy