Oblepili Česko a chtějí referendum o EU. Nové hnutí dá do kampaně miliony

Praha - Během června oblepilo nové politické uskupení česká města plakáty a billboardy lákající k referendu o vystoupení z Evropské unie. Předsedou uskupení Referendum o Evropské unii je František Matějka, někdejší spoluzakladatel Svobodných, v jejichž čele je europoslanec Petr Mach. Matějka pro EuroZprávy.cz uvedl, že hnutí chce kandidovat v říjnových sněmovních volbách ve všech krajích.

Politické hnutí s názvem Referendum o Evropské unii vede někdejší spoluzakladatel Svobodných František Matějka. Jeho uskupení by se chtělo v podzimních sněmovních volbách dostat do řad zákonodárců a prosadit referendum o vystoupení z Evropské unie. V průběhu června se v několika městech objevily billboardy, které lákají občany na možné referendum o vystoupení z EU. 

Předseda hnutí František Matějka pro EuroZprávy.cz uvedl, že prozatím je v Česku instalováno přes 400 takových billboardů, a to je jen začátek. "Náklady ve výši přesahující 2 mil. korun jsou k dohledání na našem transparentním účtu a můžete nás vidět opravdu v celé České republice," upřesnil Matějka.  

Kampaň se rozjede ve velkém, padnou na ni miliony

Hnutí se chystá kampaň rozjet ve velkém už od 1. července. Chystá se instalace bigboardů, velkoplošných LED obrazovek a celorepubliková inzertní propagace v české tisku. "Celkové náklady na kampaň až do voleb máme naplánovány na 30 mil. Kč. Dary nám poskytují ze svých zdaněných prostředků občané i firmy v ČR, pro které je právo se po Lisabonské smlouvě rozhodnout v referendu naprosto klíčové. V současné době jsme obdrželi už přes 2,5 mil. od 1. 6. 2017 a máme podepsané smlouvy s dárci na dalších několik milionů korun," poskytl informace o financování subjektu pro náš server jeho předseda. 

Klíčovou prioritou, s kterou chce hnutí uspět ve volbách, je prosazení ústavního zákona o referendu o členství Česka v EU. K této možnosti se pozitivně vyjádřil minulý týden prezident Miloš Zeman, ač sám dodal, hlasoval by proti vystoupení Česka z EU. Dalším obhájcem referenda a vystoupení Česka z EU je Tomio Okamura a jeho hnutí SPD. 

Češi jsou kvalifikování, aby rozhodli o setrvání v Unii, myslí si Matějka

Předseda hnutí Referendum o Evropské unii na stránkách subjektu zmiňuje, že on sám hlasoval v referendu pro vstup do Unie. "Do Evropské unie jsme vstoupili referendem. Nikdo z nás neměl osobní zkušenost s účastí. Lisabonská smlouva zásadním způsobem změnila pravidla hry v EU. Současné parlamentní strany však doteď neumožnily a neplánují umožnit občanům rozhodnout v referendu o tom, zda za těchto podmínek chtějí pokračovat," uvedl pro náš server Matějka.

Dnes už prý čeští občané zkušenost s Unií mají a jsou tedy kvalifikováni k tomu, aby rozhodli o případném setrvání v organizaci. 

"Rozhodnutí, jestli naše Česká republika bude či nebude za současných podmínek v členství pokračovat, je nejdůležitější. Všechna ostatní předvolební politická témata ostatních stran nabízejí v podstatě jen návrhy změn parametrů současného systému – vždy však vycházející výhradně z členství v EU," míní Matějka.

Chtějí hlavně referendum, plán, co potom, nemají

Na otázku, jak si hnutí představuje budoucnost Česka po případném vystoupení z EU a jaké jsou další programové prioritu hnutí, Matějka neodpověděl. Klíčové je prý samotné uskutečnění referenda. "Otázky na téma, co by bylo po tom, jsou předčasné," dodal. 

Hnutí chce kandidovat ve všech krajích, dle svého předsedy se nezaměřuje na hledání "tzv. atraktivních osobností",  ale přináší samo o sobě klíčové  a silné téma. Kandidátky tvoří zejména podnikatelé, živnostníci, vysokoškolští učitelé nebo také političtí vězni minulého režimu. 

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ve Sněmovně opět leží návrh na uzákonění obecného referenda

Ve Sněmovně je další návrh na uzákonění obecného referenda. Pravidla sepsali poslanci opozičního hnutí ANO. Podmínky pro vyhlášení i pro platnost všelidového hlasování by byly přísnější než podle předlohy, kterou už na začátku volebního období podali zákonodárci opozičního hnutí SPD.
Eduard Heger

Slováci nebudou v referendu rozhodovat o tom, zda má vláda podat demisi

Obyvatelé Slovenska v připravovaném referendu nebudou rozhodovat o tom, zda má vláda bezodkladně podat demisi. Ústavní soud dnes na podnět prezidentky Zuzany Čaputové rozhodl, že položení této otázky v referendu není v souladu s ústavou. Předseda ústavního soudu Ivan Fiačan novinářům řekl, že navrhovaná otázka je v rozporu s principem dělby moci.

Více souvisejících

referendum EU (Evropská unie) František Matějka (Svobodní)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy