Starostové, primátoři i hejtmani si od roku 2018 polepší

Praha - Podle návrhu nařízení vlády připraveného ministerstvem vnitra si hejtmani, primátoři a starostové přilepší. Na základě koeficientů odměny postupně stoupají v závislosti na počtu obyvatel obcí, měst a krajů.

Starostové a primátoři by si od příštího roku mohli polepšit zhruba o 8,5 procenta. V závislosti na velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, by mohli vydělávat od 36.500 korun do téměř 95.000 korun. Hejtmani a pražský primátor by pak mohli dostávat průměrně o téměř 16 procent více, přišli by si na 109.500 až 120.500 korun.

Nařízení vypracovalo ministerstvo vnitra kvůli novele zákona o obcích, který začátkem letošního roku schválili zákonodárci. Předpis sjednocuje výpočet měsíčních odměn členů zastupitelstev nebo výpočet odchodného pro starosty a hejtmany. Odstraňuje také nerovnováhu v odměňování zástupců obcí a krajů. Nyní mají starostové stejné peníze, ke kterým dostávají bonusy podle toho, jak velkou obec vedou. Vznikají tak velké rozdíly.

Ministerstvo vnitra v nařízení stanovuje jako základ měsíční odměnu pro starosty obcí, v nichž žije do 300 obyvatel. Určilo ji jako 1,3násobek průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře za rok 2016, která činila 28.076 Kč. U starosty či primátora jde o 36.499 Kč. Odměny by průměrně měly podle vnitra vzrůst o bezmála pět tisíc, nejvýrazněji u primátorů členěných statutárních měst do 200.000 obyvatel.

Pohorší si naopak například brněnský primátor. Vnitro upozorňuje, že pro brněnské, ostravské a plzeňské zastupitele vznikla v současných tabulkách zvláštní kategorie v době, kdy města zajišťovala působnost okresních úřadů pro okresy na svém území. "Od ledna 2003, po zrušení okresních úřadů, však mají stejnou působnost jako ostatní obce s rozšířenou působností. Jejich výjimečnost opadla, ale výrazně vyšší odměny členům zastupitelstev Brna, Ostravy a Plzně byly zatím ponechány," uvádí vnitro. Například členové rady v Brně nyní vydělávají o 46 procent víc než jejich kolegové v Olomouci, Liberci či v Ústí nad Labem, uvádí vnitro.

Pražský primátor by měl v roce 2018 vydělávat 120.447 Kč, tedy o 14.505 Kč více než letos. Hejtmani by pak brali minimálně 109.497 Kč, polepší si průměrně zhruba o 15.800. Nejvíc se zlepšení projeví u hejtmanů Libereckého a Karlovarského kraje, u kterých průměrně činí 19.600 Kč.

Místostarostové a náměstci primátorů a hejtmanů by měli vydělávat zhruba 88 procent odměny svých šéfů. U členů rad se jedná zhruba o 80 procent.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

Více souvisejících

Hejtmani obce Ministerstvo vnitra Státní správa města kraje Brno Praha mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 43 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Herec Steve Buscemi byl napaden v New Yorku. Skončil v nemocnici

Herec Steve Buscemi je hospitalizován poté, co byl napaden v centru Manhattanu. Diagnostikovali mu otok obličeje a levého oka.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy