Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

ČTK to po dnešním jednání s ministrem řekli hejtmani Moravskoslezského a Jihomoravského kraje Ivo Vondrák (ANO) a Jan Grolich (KDU-ČSL). Debata o zvýšení množství peněz pro kraje z rozpočtového určení daní se podle Grolicha teprve povede a Stanjura nic konkrétního neslíbil.

Vondrák uvedl, že na principech rozpočtového určení daní se hejtmani a ministrem shodli a návrh ještě dopracují. "Daně by se měly rozdělovat podle různých kritérií, jako je například délka komunikací, počet zajišťovaných dopravních spojů či například počet dětí ve školách," uvedl k dnešnímu jednání Vondrák. Současně ale připustil, že podle nového systému by se mohlo stát, že některé kraje dostanou peněz méně než podle toho nynějšího. Hejtmani to chtějí vyřešit tím, že se bude rozdělovat více peněz.

To, že chce vláda premiéra Petra Fialy (ODS) změnit rozpočtové určení daní krajů na základě shody s Asociací krajů ČR a zvýšit celkovou sumu peněz pro kraje, avizovala ve svém programovém prohlášení. Poslední novela zákona o rozpočtovém určení daní vstoupila v platnost za předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO) v roce 2021. "Naše vláda přistoupila ke změně rozpočtového určení daní, které znamenalo sice snížení příjmů státního rozpočtu, ale současně zvýšení příjmů krajů a obcí," uvedla před časem někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) letos v květnu po jednání asociace uvedl, že představitelé krajů hledají nový model rozpočtového určení daní, který by měl modernější kritéria než ten dosavadní, a budou pak o něm chtít jednat s vládou.

Hejtmani dnes hovořili se Stanjurou také o možnosti zvýšení příspěvku na ubytování Ukrajinců, kteří uprchli před válkou na Ukrajině. "Tady padla dohoda, že na konci září dojde k vyhodnocení situace, výpočtu nákladů na energií se zohlednění včera (v pondělí) oznámených stropů, a pokud to bude potřeba, je ministerstvo ochotné poplatky navýšit," dodal Grolich.

Související

Zbyněk Stanjura

Vláda řeší s podnikateli ceny energií, regulovaná složka totiž výrazně vzroste

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se setkali se šéfy Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory Janem Rafajem a Zdeňkem Zajíčkem, aby projednali cílenou vládní pomoc s cenami energií pro firmy z energeticky nejvíce náročných odvětví. Navázali tak na jednání s premiérem Petrem Fialou z konce října. Výsledkem je dohoda, že vláda do poloviny prosince najde a představí řešení, které zmírní dopady oznámeného navýšení regulované složky ceny elektřiny ERÚ na tyto společnosti.

Více souvisejících

Zbyněk Stanjura Hejtmani Daně

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy