Zaorálek jednal s ministrem pro brexit, zopakoval mu české priority

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes jednal s ministrem pro odchod Velké Británie z Evropské unie Davidem Davisem. Zopakoval mu české priority pro uspořádání budoucích vztahů. Zmínil zachování práv českých občanů v Británii, udržení dobrých vztahů s Londýnem i vyřešení finančních závazků Británie vůči unijnímu rozpočtu.

Schůzka Zaorálka s Davisem se měla původně uskutečnit už v dubnu, byla ale odložena kvůli předčasným volbám v Británii. Díky tomu podle českého ministra bylo možné nyní projednat i první výsledky vyjednávání mezi Británií a EU o budoucích vztazích. "Bavili jsem se i o tom časovém rámci, o omezeném času, který máme k dispozici a který nás tlačí. Co se musí stihnout, aby byla poskytnuta potřebná jistota občanům a obchodu," řekl Zaorálek.

Také Davis mluvil o tom, že je třeba odstranit nejistotu, kterou cizinci žijící v Británii nebo britští občané v EU kvůli brexitu mají. "Chceme to vyřešit rychle, je to morální povinnost. Chceme tyto lidi zbavit obav a dát jim jistotu pro budoucnost," řekl. Podotkl také, že podle dosavadních návrhů by čeští občané v Británii, stejně jako občané ostatních evropských států, měli mít v zemi stejná práva jako Britové. Jediným rozdílem by bylo, že by na rozdíl od Britů neměli volební právo.

Ministři se také shodli, že chtějí i po odchodu Británie z EU udržet úzké vztahy mezi Londýnem a zbývající sedmadvacítkou, stejně jako dobré vztahy mezi Británií a Českem. To by podle nich mělo platit nejen v ekonomické, ale i bezpečnostní oblasti. "Věřím, že navzdory brexitu zůstáváme přátelé, spojenci a budeme držet velmi dobré vztahy," řekl Zaorálek.

Ministr také zdůraznil, že jeho schůzka s Davisem byla informativní a že se Česko drží dohodnuté strategie, že evropská sedmadvacítka bude s Británií jednat společně. "My máme plnou důvěru v tým Michela Barniera a v jednání, která vede," zdůraznil Zaorálek.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek David Davis (ministr pro brexit) Brexit Česká republika EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy