Srp chce po Sobotkovi důkazy o donášení StB, jinak ho zažaluje

Praha - Karel Srp požaduje, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doložil jeho styky se Státní bezpečností (StB), jinak podá žalobu. Srp nebyl zvolen do rady Ústavu pro studium totalitních režimu (ÚSTR), v minulosti byl totiž členem KSČ.

Sobotka v lednu odmítl kontrasignovat návrh prezidenta Miloše Zemana, aby se Srp stal členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Odůvodnil to tím, že Srp v letech 1979 až 1982 poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek je předával.

"Jsem si vědom toho, že pan Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB," řekl tehdy Sobotka.

Srp dnes řekl, že na písemné doložení premiérových tvrzení čeká už přes půl roku. "Urgoval jsem minulý pátek. Nedojde-li k prokazatelným písemným dokumentům, podám na občana Sobotku žalobu," řekl Srp, zakladatel Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací.

Při rozhodování o nominaci Srpa do ÚSTR vzal ve středu Senát na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen KSČ nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O nominaci tak horní komora ani nehlasovala.

Dnes Srp uvedl, že vztahovat požadavky na komunisty z období Pražského jara je nesmysl. "Ten zákon a celý lustrační zákon je nesmyslný, používá se jen k vyřizování účtů," řekl.

V dubnu v Senátu neuspěla ve dvou kolech volby ani spisovatelka Lenka Procházková, která Srpa na dnešní tiskové konferenci podpořila. Podle Srpa vedl senátory k odmítnutí obou nominací odpor k Zemanovi. "Oni nás neznají, my je také ne. Nikdo se na nás nepřišel podívat, nejde o nás dva, ale o prezidenta," řekl.

Související

Soud, ilustrační foto

Historikové se postavili za Hutku: Spolupráce Srpa s StB byla rozsáhlá, řekli u soudu

Spolupráce Karla Srpa s komunistickou státní bezpečností byla rozsáhlá a v archivech je jednoznačně doložitelná, shodně dnes uvedli při pokračování soudního sporu bývalého šéfa Jazzové sekce s písničkářem Jaroslavem Hutkou předvolaní svědci a badatelé z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Miroslav Vodrážka a Petr Blažek. Srp požaduje po Hutkovi omluvu za tvrzení, že donášel komunistické Státní bezpečnosti. Soud odročil projednávání na 21. ledna 2020, kdy bude pokračovat dokazování.
Tomáš Petříček, ministr zahraničí ČR

ČR a Francie pořádají ve světě snídaně s disidenty. Parazitování, zlobí se Srp

Česko a Francie dnes společně pořádají na různých místech světa snídaně s místními bojovníky za lidská práva a demokracii. Akce se koná při příležitosti 30. výročí snídaně někdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je cílem akce podpořit disidenty v nesvobodných zemích.

Více souvisejících

Karel Srp Bohuslav Sobotka ústr StB Lenka Procházková Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 40 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy