Státy bez eura jako pozorovatelé eurozóny? Fico podpořil Sobotkův návrh

Lednice - Česká a slovenská vláda dnes společně zasedaly v Lednici na Břeclavsku. Premiér SR Robert Fico podpořil myšlenku vytvoření pozorovatelského statusu v eurozóně pro země, které nepoužívají společnou evropskou měnu.

S návrhem přišel minulý týden český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého by takový krok posílil vzájemnou důvěru mezi členy a nečleny eurozóny a zabránil tomu, aby mezi nimi vznikly příkopy.

Fico Sobotkův návrh uvítal. "Chceme vás jako přátele ubezpečit, že tento proces chceme vnímat jako inkluzivní. Tedy chceme, aby v tomto procesu byli všichni. Aby rozhodnutí, která se budou tvořit, nebyla rozhodnutí vybrané skupiny států, ale byla to rozhodnutí, na kterých budou participovat i ostatní," řekl.

Zatímco Slovensko společnou evropskou měnu zavedlo, Česko zatím nestanovilo termín, kdy by do eurozóny mělo vstoupit. Sobotka minulý týden řekl, že není v českém zájmu, aby v eurozóně vznikala rozhodnutí, která na Česko budou mít dopad, ale Praha je nebude mít možnost ovlivnit.

Maďarský deník Világgazdaság minulý týden uvedl, že Budapešť nyní nemá zájem říci si o křeslo pozorovatele na jednáních ministrů financí eurozóny.

Podle diplomatů je český návrh na pozorovatelský status jen jedním z možných dílčích nástrojů v rámci české debaty o prohlubování hospodářské a měnové unie. Euroskupina, kterou tvoří ministři financí ze zemí platících eurem, je v této chvíli neformálním uskupením. A kdo se může jednání euroskupiny účastnit, nyní upravuje dokument o pracovních metodách z roku 2008. Případnou změnu by museli jednomyslně odsouhlasit stávající členové euroskupiny.

Podle informací ČTK ale přitom nelze vyloučit, že by někteří z nich udělení statusu pozorovatele podmiňovali také změnou protokolu o euroskupině, který je připojen k základním unijním smlouvám. To by už prakticky znamenalo změnu těchto smluv a jednomyslný souhlas všech zemí EU včetně komplikovaného potvrzení příslušnými vnitrostátními postupy.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 

Více souvisejících

Robert Fico Bohuslav Sobotka eurozóna Vláda ČR vláda SR EU (Evropská unie) EUR

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 47 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy