Balíme kufry? Michal Horáček důrazně okomentoval volby. A Drahoš se přidal

Praha - Celá řada osobností netají zděšení nad výsledky voleb. Nasvědčují tomu, že demokracie, umění dialogu a slušnost v politice nebudou mít delší dobu zelenou, myslí si prezidentský kandidát Marek Hilšer. A Michal Horáček už mluví o balení kufrů.

„Volby utekly od obsahu k otevřenému populismu – propadla levice, což je problém nejen aktuální hospodářské konkunktury. Konec levné práce a sociální jistoty tak mají ohroženou budoucnost,“ okomentoval výsledky voleb pro EuroZprávy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Chtěl jsem slíbit našim voličům, že s Burešem budu bojovat i zpoza sněmovny. Vypadá to ale, že si to dáme i ve sněmovně. Nic nevzdáváme!“ vzkazuje voličům šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Když vidím, jak volila podstatná část voličstva, tak se těším na nástup umělé inteligence“ pozvdechl si na sociálních sítích lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. „Děkuji všem voličům za podporu, radost z volebního výsledku nemám ani z celostátního ani KDU-ČSL,“ přiznal jeho stranický koleag a ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Toto jsou volby o migraci: Voliči @TOP09cz migrují k @PiratskaStrana, voliči komoušů k Okamurovi a voliči @CSSD k Babišovi,“ tvrdí novinář a bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Tomaš Klvaňa.

„Balíme kufry? Naopak. Nastává čas bojovat,“ uvedl v reakci na výsledky prezidentský kandidát Michal Horáček.

„V prvé řadě děkuji všem, kteří k volbám přišli a dali tím najevo, že jim osud této země není lhostejný. Važme si toho, že můžeme ve svobodných volbách vyjádřit svůj názor. Jde na první pohled o největší změnu od roku 1989. Zdá se, že pro nejbližší období skončilo tradiční střídání vlád pravice a levice. Tento výsledek ale nesmí vést ke změně základních hodnot a orientace naší země. Proto si přeji, aby teď všichni zúčastnění postupovali v duchu Ústavy a ve prospěch občanů této země,“ uvedl prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

„Výsledky voleb nasvědčují tomu, že demokracie, umění dialogu a slušnost v politice nebudou mít delší dobu zelenou. To rozhodně neprospěje nám běžným občanům. Zatím je předčasné předvídat, jaká vláda bude nakonec vládnout. Vyčkejme dalších dnů. Doufejme, že pozitivní síly v této zemi budou mít dostatek síly, aby spustily obranné mechanismy, které zabrání nástupu autoritářství v naší zemi. Snad naše zkušenost nebude příliš trpká,“ komentoval volby další prezidentský kandidát a lékař Marek Hilšer.

„Praho, díky!!! Babiš s Okamurou právě ztratili parlamentní většinu. 100 je hrůza, děs, ale pořád lepší než 101, které měli ještě před chvílí... Ani s komunisty nedají dohromady ústavní většinu. Snad se demokratické strany nedají koupit!“ komentoval výsledky reportér Jan Tuna.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Michal Horáček Marek Hilšer Jiří Drahoš Jiří Dolejš Miroslav Kalousek Pavel Svoboda Marian Jurečka (KDU-ČSL) Tomáš Klvaňa

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy