Spojenectví ODS, KDU, STAN a TOP 09? Kalousek prozradil, čí to byl nápad a kdo je skutečný šéf

Praha - ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se sdružily do uskupení Demokratický blok, aby společně postupovaly při pondělním ustavení Sněmovny. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf ODS Petr Fiala prozradili některé detaily.

Zástupci stran oznámili, že nebudou do čela dolní komory volit kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka, požadují také dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů. Předseda ODS Petr Fiala navíc změnil svůj názor a už nemá v plánu kandidovat proti Vondráčkovi.

Strany nabídli i dalším subjektům ve Sněmovně, aby se do bloku přidaly. „Pochopitelně bychom uvítali účast i dalších demokratických subjektů @PiratskaStrana a @CSSD. Záleží na nich, zda se rozhodnou být v opozici, nebo zase ne až tolik...“ uvedl na sociálních sítích šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je fér zveřejnit, že nápad byl od @JanFar_sky a přirozený lídr a autor návrhu dohody je @P_Fiala. My se rádi připojili. Babišovu a Zemanovu vládu bez důvěry a kontroly sněmovnou opravdu nechceme,“ uvedl za TOP 09 Kalousek.

Detaily prozradil také Fiala. „Zhruba tři týdny se snažíme s vítězem voleb - hnutím ANO - vést normální jednání o uspořádání Poslanecké sněmovny. Očekávali jsme, že výsledkem bude nějaká standardní, férová dohoda, která bude respektovat výsledky voleb. Nic takového se ale neděje,“ zlobí se předseda ODS.

ANO podle něj postupuje při jednáních s politickými stranami netransparentně a jednání jsou záměrně matoucí. „Abychom čelili tomuto neobvyklému postupu v režii ANO, mlžení a zákulisním intrikám, domluvili jsme se - čtyři parlamentní strany - na společném postupu a současně vyzveme ANO ke společnému jednání,“ upřesnil.

„A protože se Tomio Okamura, komunisté a bohužel i Piráti rozhodli vydat post předsedy Poslanecké sněmovny do rukou hnutí ANO, považujeme toto téma za uzavřené. Na základě této dohody se stala kandidatura ODS na předsedu Poslanecké sněmovny bezpředmětnou. Nebudu asistovat něčemu, co bylo rozhodnuto mezi těmito politickými subjekty. Nikdy jsem nepovažoval úsilí o post předsedy sněmovny jako nějaký boj o funkci, ale chápal jsem to jako pojistku parlamentní demokracie,“ uvedl ke svému rozhodnutí nekandidovat na post předsedy Sněmovny.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Petr Fiala (ODS) Jan Farský ODS top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Demokratický blok

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy